Louisiana (konstmuseum)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Koordinater: 55°58′10″N 12°32′35″Ö / 55.96944°N 12.54306°Ö / 55.96944; 12.54306

Louisiana, ursprungliga byggnaden.
Louisiana, del av byggnadskomplexet, sett från parken.

Louisiana, officiellt Louisiana Museum of Modern Art,[1] är ett konstmuseum för modern konst beläget i Humlebæk cirka 10 kilometer söder om Helsingör och cirka 35 kilometer norr om Köpenhamn i Danmark.

Museet invigdes i augusti 1958 och har därefter byggts ut flera gånger. Museet ligger i en stor park vid stranden av Öresund och eftersträvar ett samspel mellan bildkonst, byggnadsarkitektur och landskapsarkitektur som blev internationellt stilbildande för moderna museer.

Museets samling av modern konst omfattar internationella konstnärer som Jean Arp, Max Ernst, Alberto Giacometti, Henry Moore, Pablo Picasso och Andy Warhol. Chef är sedan 2000 Poul Erik Tøjner.

Namnet[redigera | redigera wikitext]

Museet är byggt på en tomt där det redan stod en villa med namnet Louisiana. Den uppfördes av hovjägmästare Alexander Brun 1855 och han var gift med tre kvinnor som alla hette Louise och han döpte villan efter en av dem.[1] Villan finns fortfarande kvar och museets byggnader vuxit med utgångspunkt från den.

Barnverkstad[redigera | redigera wikitext]

Museet har som regel en barnverkstad där barn kan arbeta med konst som knyter an till utställningarna som pågår. Till den fasta barnverkstaden finns också den danska uppfinningen Lego. Av estetiska skäl är alla legobitar gula.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Besøg Louisiana. Lousianas webbsida. Läst 2015-01-07.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]