Fiona FitzPatrick

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Fiona FitzPatrick
Rebecca & Fiona Sommarkrysset.jpg
Rebecca & Fiona på Sommarkrysset, 2016
FödelsenamnFiona Ellen Aurora FitzPatrick
Födelsedatum14 januari 1986 (34 år)
FödelseortStockholm
GenrerHouse, Electro, Pop
År som aktiva1993[1] , 2010
Relaterade artisterRebecca & Fiona

Fiona Ellen Aurora FitzPatrick, född 14 januari 1986 i Stockholm, är en svensk DJ, låtskrivare, musikproducent och flerfaldig svensk juniormästare i klättring.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Fiona FitzPatrick är dotter till musikern Greg FitzPatrick och Karin Björkman FitzPatrick, sondotter till den amerikanske dokumentärfilmaren James A. FitzPatrick. FitzPatrick följde tidigt sin fars intresse[2] och började med klättring, där hon nådde framgång och bland annat vann Junior-SM i Västerås 2001, i Göteborg 2002 och även svenska mästerskapen för seniorer året 2005. Hon kom med i landslaget 1999 och tävlade för det svenska landslaget i klättring internationellt mellan åren 2002 och 2006.

Fiona FitzPatrick 2014.

Fiona FitzPatrick gick gymnasiet på Norra Real.[3] Efter gymnasiet arbetade hon och var vice ordförande för Sveriges Elevråds Centralorganisation (SECO).[källa behövs]

År 2007 träffade hon Rebecca Scheja på en fest varpå de snabbt blev nära kompisar. Med föräldrar i Musikbranschen låg det nära att börja en egen musikverksamhet tillsammans, och det gjorde de med allt större framgång[4]. De startade egen klubbmusikverksamhet som discjockeys och började skriva och producera egen musik i en elektronisk s.k. "punk-house-form". FitzPatrick och Scheja är tillsammans kända under artistnamnet Rebecca & Fiona och har turnerat med både DJ- och konsert-arrangemang i Sverige och internationellt, bland annat har de haft residence i Las Vegas med stor framgång. De har tidigare satsat på att sprida sin musik som singlar och varit tveksamma till det traditionella musikalbum-formatet, inte minst präglat av det nya tillståndet för musikspridning via Internet, men gav ändå ut sitt debutalbum I Love You, Man! 2011.

År 2010 sände SVT Play en webb-tv-serie om duon i tolv delar kallad Rebecca & Fiona. Rebecca & Fiona fick 2011 tidningen Stockholm Citys pris för Bästa Stockholmsskildring med sin webb-TV-serie. De tilldelades även en Grammis vid Grammisgalan 2012 som Årets Dans/Electro.[5]

Fiona är socialist och feminist.[6]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Anders Falk - & Falk (CD, Album)”. Discogs. https://www.discogs.com/Anders-Falk--Falk/release/1330412. Läst 15 oktober 2017. 
  2. ^ Dagens Nyheter 2 oktober 2002, intervju med Greg FitzPatrick om hans och dottern Fionas klättringsintresse
  3. ^ ”Rikskända personer som varit elever i Norra Real | Norra Reals gymnasium”. norrarealsgymnasium.stockholm.se. https://norrarealsgymnasium.stockholm.se/rikskanda-personer-som-varit-elever-i-norra-real. Läst 31 januari 2018. 
  4. ^ Café 2011, intervju med "Rebecca & Fiona"
  5. ^ ”Grammisvinnarna genom åren”. grammis.se. http://grammis.se/om-grammis/grammisvinnarna-genom-aren/. Läst 26 januari 2018. 
  6. ^ ”Rebecca och Fiona: ’Vänstern, förena er’”. Svenska Dagbladet. Läst 4 augusti 2018.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]