Fitzcarraldo

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Fitzcarraldo
(Fitzcarraldo)
GenreÄventyr, Drama
RegissörWerner Herzog
ProducentWerner Herzog, Willi Segler, Lucki Stipetic
ManusWerner Herzog
SkådespelareKlaus Kinski, José Lewgoy, Grande Otelo, Claudia Cardinale
OriginalmusikPopol Vuh
Premiär1982
Speltid151 minuter
LandPeru, Tyskland
SpråkEngelska, Tyska
IMDb SFDb

Fitzcarraldo är en tysk film från 1982.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Drömmaren Brian Sweeney Fitzgerald planerar att bygga en opera mitt i den peruanska djungeln. Finansieringen till detta har han tänkt att få genom att driva en gummiplantage i ett område som hittills inte exploaterats då ett stort vattenfall spärrar av floden som gummit måste transporteras på. Fitzgerald köper en ångbåt för pengar han får av sin älskarinna Molly (den lokala bordellmamman) och beger sig uppför en angränsande flod. Planen är att transportera båten till rätt flod över ett berg på ett ställe där de två floderna ligger nära varandra. Problem uppstår dock då besättningen överger skeppet på grund av hotet från indianstammar i området. Dock visar det sig att indianerna vill hjälpa till att ta skeppet över berget men det visar sig att de har ett eget motiv till detta. Indianerna vill offra ångbåten till de onda andar de tror besitter vattenfallet och på detta vis går Fitzgeralds planer om intet.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Handlingen är löst baserad på en verklig händelse, dock hade förlagan till Fitzgerald vett att ta isär ångbåten och transportera den bit för bit över berget istället för att dra den hel och hållen. Ångbåten i filmen drogs även upp och nerför ett berg på riktigt, utan specialeffekter.

Filmen drog till sig en hel del publicitet innan den ens släpptes. Hela två filmer gjordes om Herzogs skapande av Fitzcarraldo. Det var även stor problematik med huvudrollen då Jason Robard blev ersatt av Klaus Kinski, som har spelat i flera av Herzogs filmer. Men det skrevs även en hel del om den globala oron för regnskogarna, folkmord och landets politik. Efter filmen hade släppts tyckte dock en del kritiker att en av de två dokumentärerna Burden of Dreams var mer intressant.[1]

Kinski ställde till med problem på inspelningsplatsen på grund av sitt hetsiga humör. Han skrek och klagade på flera anställda filmarbetare över småsaker som kvalitén på maten. Herzog har sagt att medlemmar ut lokalbefolkningen som jobbade som statister och skådespelare var väldigt upprörda över Kinskis beteende och att det gick så långt att en av hövdingarna på fullt allvar frågade Herzog om han ville att hövdingen skulle mörda Kinski.

Tagline[redigera | redigera wikitext]

  • A breathtaking journey into the heart of darkness

Rollista (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Elsaesser,Thomas (2005). European Cinema: Face to Face with Hollywood. sid. 475 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]