Fjädervingar

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Fjädervingar
Ptenidium pusillum.jpg
Ptenidium pusillum
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeDjur
Animalia
StamLeddjur
Arthropoda
UnderstamSexfotingar
Hexapoda
KlassInsekter
Insecta
OrdningSkalbaggar
Coleoptera
FamiljFjädervingar
Ptiliidae
Vetenskapligt namn
§ Ptiliidae
Hitta fler artiklar om djur med

Fjädervingar (Ptiliidae) är en familj i insektsordningen skalbaggar som innehåller över 500 kända arter över hela världen.

Fjädervingarna hör till de minsta skalbaggarna och flertalet arter har en kroppslängd på omkring 1 millimeter. Ett fåtal kända arter i familjen blir upp till 2 millimeter långa. De minsta kända arterna har en kroppslängd på endast 0,2 millimeter. Ett kännetecken för familjen är att flygvingarna är mycket smala och fjädrade, på samma sätt som hos många andra mycket små insekter, som till exempel trips.

Fjädervingar förekommer ofta i multnande organiskt material och flera arter är också knutna till svampar. Det är troligt att de livnär sig på svampsporer.

Omnämnda arter[redigera | redigera wikitext]

  • Nelloptodes gretae är en av arterna i familjen, som namngavs efter klimataktivisten Greta Thunberg i oktober 2019 av Michael Darby vid Natural History Museum i London. [1] Skalbaggen, som är gul, under en millimeter lång, saknar vingar och ögon, och har två antenner som ser ut som flätor, upptäcktes i Nairobi, Kenya 1965 av Dr William C. Block och har väntat i ett 50-tal år på att bli namngiven[2], och det är okänt om internationella namnsättningskommittén har godtagit förslaget. I reglerna finns en paragraf om att ett namn inte får förolämpa någon person.[3]

Referenser[redigera | redigera wikitext]