Flervalsfrågor

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Flervalsfrågor är frågor där den som svarar kan välja mellan en eller flera olika givna svarsalternativ. Flervalsfrågor är synonymt med MCQ (Multiple Choice Questions på engelska). Dylika frågor nyttjas i utbildningars skriftliga prov, för val (för att välja emellan flera kandidater, partier eller principer), i marknadsundersökningar och inom många andra områden.

Frederick J. Kelly anses ha danat flervalsfrågeställningen 1914 vid Kansas universitet. En av de första användningsområdena för flervalsfrågor var inom militären för att bedöma rekryternas duglighet under första världskriget. De som skriver frågorna är ofta utbildade i Benjamin Blooms taxonomi.

Fördelar[redigera | redigera wikitext]

Det finns flera fördelar med att använda tekniken med flervalsfrågor. Om frågorna är väl konstruerade kan det vara en mycket effektiv frågeställningsform.[1]

Nackdelar[redigera | redigera wikitext]

Flervalsfrågor har nackdelar. Ett sådant är dess otydlighet; om man inte tolkar informationen som frågeställaren har avsett, kan man svara så att säga fel, även om svaret skulle kunna vara riktigt. Flervalsgissning har detta kallats, eftersom de som besvarar frågorna kan försöka att gissa i stället för att ange rätt svar. I frågeformulär utan givna svarsalternativ kan frågebesvararen motivera sitt svar, vilket i sig kan belönas.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Item Writing Manual Arkiverad 29 september 2007 hämtat från the Wayback Machine. by the National Board of Medical Examiners

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia