Folke den tjocke

Från Wikipedia
Folke den tjocke
Andra titlar Storman, Sveticæ gentis nobilissimus = "den mest högborne man i Sverige"
Personfakta
Släkt
Frälse- eller adelsätt Bjälboätten
Far Påstådd, men osäker far:
Ingevald Folkesson (Bjälboätten)
Familj
Make/maka Ingegärd Knutsdotter av Danmark
Barn Bengt och Knut

Folke den tjocke var en svensk storman som skall ha levat under tidigt 1100-tal. Han är omnämnd av Saxo Grammaticus, kallad Sveticæ gentis nobilissimus "den mest högborne man i Sverige".

Saxo säger också att Folke ska ha varit gift med Ingegärd Knutsdotter av Danmark och med henne haft barnen Bengt och Knut, samt ha varit farfar till Birger Brosa. Enligt Johannes Bureus Sumlen ska han ha varit son till Ingevald Folkesson (Bjälboätten), son till Folke Filbyter, men dessa uppgifter är så sena att de inte är trovärdiga.

Myten om Foulque de Montrevault[redigera | redigera wikitext]

Att Folkungaättens (idag oftare kallad Bjälboätten) stamfader Folke den tjocke skulle vara identisk med en Foulque de Montrevault från Anjou (där flera grevar mellan år 900 och 1100 bar namnet Folke och hade beskrivande andranamn som tex: den röde, den gode, den knarrige, den unge), som efter 1086 ej nämnes i franska källor. Detta hugskott har med rätta tidigare kritiserats av Pontus Möller i Släkt och Hävd 1959, s. 327, men det oaktat medtagits i verket om Gorm den gamles ättlingar (s. 6 och 250), nu med tillägget, att Foulque hade en broder vid namn Burchard, från vilken de svenska jarlarna Birger(!) skulle ha ärvt sitt namn. Det hela faller emellertid med utgångspunkten, Brenners påstående, att namnet Folke ej kunnat beläggas i Norden före Folke den tjocke. Detta är nämligen oriktigt. Ifrågavarande namn förekommer i själva verket redan på runstenar.
Hans Gillingstam, PHT ,1967.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]