Forfar

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Vy över Forfar.

Forfar på kartan över Skottland
Red pog.svg
Forfar
Forfar på kartan över Skottland.

Forfar (skotsk gäliska: Fharfair) är en ort i kommunen Angus i Skottland. Forfar är kommunens administrativa huvudort och hade 13 970 invånare år 2012, på en yta av 5,04 km².[1] Tidigare hette regionen Forfarshire, som hade fått sitt namn efter staden.

Forfar är en marknadsstad för lantbruket i Strathmoredalen i det centrala Angus. Den är känd för Forfar Bridies, en halvrund paj med köttdeg och lök.

Sångaren Bon Scott, tidigare frontfigur i AC/DC, föddes i Forfar den 9 juli 1946.

Forfar ligger vid A90, vägen mellan Perth och Aberdeen. Vägen gick tidigare rakt igenom staden, men idag finns där en ringväg som leder trafiken utanför staden. Järnvägsstationen i Forfar stängdes 1967.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Stadens historia går tillbaka till tiden före romansk tid. Man vet att pikterna möttes i en fästning vid Forfar för att planlägga hur man skulle slå tillbaka de invaderande romarna.[källa behövs]

År 1215 blev dottern till ledaren av MacWilliamklanen mördad på marknaden i Forfar, eftersom hennes far hävdat att hon hade arvsrätt på grund av släktskap till Duncan II av Skottland. Hon var bara ett spädbarn då faderns motståndare mördade henne.

Källor[redigera | redigera wikitext]