Bon Scott

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Bon Scott
Grenoble79 01.jpg
Bon Scott 1979
Födelsenamn Ronald Belford Scott
Född 9 juli 1946
Kirriemuir, Skottland, Storbritannien
Död 19 februari 1980 (33 år)
London, England, Storbritannien
Bakgrund Skottland Kirriemuir, Skottland /
Australien Freemantle, Australien
Genre(r) Rock, hårdrock
Roll Sångare, låtskrivare
Instrument Sång, trummor, säckpipa
År som aktiv 1964 - 1980
Artistsamarbeten AC/DC

Ronald Belford "Bon" Scott , född 9 juli 1946 i Kirriemuir, Skottland, död 19 februari 1980 i London, Storbritannien. Sångare i det australiensiska rockbandet AC/DC från oktober 1974 fram till sin död.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Då Scott var sex år gammal emigrerade familjen till Australien. Scotts uppväxt blev trasslig och han slutade skolan vid 15 års ålder. Problemen fortsatte och Scott dömdes till slut till nio månaders fängelse, bland annat för stöld. Scott tjänstgjorde sedan en kort tid i armén men blev utkastad då han inte kunde ta order och ansågs socialt missanpassad.

Scott hade korta anställningar som bland annat brevbärare, truckförare och bartender samtidigt som musiken kom att ta allt mer plats. Han spelade trummor och sjöng i flera garageband, som dock aldrig blev kända med undantag för en kortare tid av kändisskap under 1960-talet med gruppen The Valentines. Under denna tid blev han den första artisten i Australien att anklagas för innehav av marijuana.

1974 ersatte han Dave Evans som sångare i AC/DC, som han stannade i till sin död 1980. Med bandet släppte han flera album som idag anses klassiska, bland annat Let There Be Rock och Highway To Hell. Det var med det senare som bandet nådde riktig internationell uppmärksamhet, och det var också Scotts sista med bandet, det släpptes knappt ett år före hans död. AC/DC:s nästa album Back In Black, som är deras bäst säljande, släpptes som en hyllning till Scott.

Död[redigera | redigera wikitext]

19 februari 1980 tappade Scott medvetandet efter en kväll av hårt festande på klubben Music Machine i London (Klubben heter numera KOKO och ligger vid Camden Palace). Senare under natten lämnades han halvt medvetslös i en bil av en vän, Alistair Kinnear, för att sova på 67 Overhill Road, East Dulwich i Södra London. Påföljande eftermiddag hittade vännen honom livlös och larmade då myndigheterna. Scott togs till King's College Hospital i Camberwell, där han dödförklarades vid ankomsten. Scott dog av aspiration av uppkastningar, och den officiella orsaken skrevs till "akut alkoholförgiftning". Scott kremerades och hans aska begravdes av hans familj i Fremantle, Australien, staden de flyttade till när Scott var sex år gammal. Scott står staty i parken The Esplanade i Fremantle.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Bon Scott, 2 november 2009.