Fort Boyard (TV-program)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Fort Boyard
Fort Boyard States play.svg
Kartan visar länder där TV-formatet sänts.
Genre Tävling
Land  Frankrike
Språk Franska
Sändning
Originalvisning 1990-

Fort Boyard är ett franskt tv-format för ett tävlingsprogram. Det hela utspelar sig på Fort Boyard utanför La Rochelle i Frankrike. Formatet har sänts i 28 länder runt om i världen, bland annat i Sverige.

I Frankrike har man sänt programmet varje år sedan 1990. År 2009 sände man specialprogram och firade sin tjugonde säsong, med att göra olika korta minnesavsnitt med det bästa genom tiderna. År 2010 gjorde man säsongen likt den svenska varianten år 2003, 2005 och 2010-11, med två lag som tävlar. Olivier Minne har varit fast programledare i Frankrike sedan år 2003[1]. På fortet har man sedan 1990 byggt upp sammanlagt 167 olika celler, 71 olika äventyr, 31 olika lagdueller (vid endast ett lag) och 20 olika motståndsdueller (vid två lag möter varandra).

Programledare och lagcoach (Frankrike)[redigera | redigera wikitext]

Olivier Minne vid grinden till tigrarna på fortet, 2007.

Följande personer har varit/är programledare respektive lagcoach i den franska versionen. Lagcoachen är markerad i kursiv stil.

Vad som kan sägas är att programledarna och vissa lagcoacher själva har varit deltagare någon gång under alla säsongerna; Patrice Laffont och Jean-Pierre Castaldi medverkade i 2009 års sista avsnitt, Olivier Minne medverkade år 1997 i franskt lag och Anne-Gaëlle Riccio deltog i ett avsnitt.

Personer på fortet[redigera | redigera wikitext]

Följande karaktärer fanns/finns på fortet och utgör eller har utgjort en viktig del av handlingen genom åren:

  • Le Père Fouras (Fader Fouras) - spelad av Michel Scourneau (1990), Yann Le Gac (1991-2001) och Didier Hervé (2002-). Är fortets gåtman som ställer kluriga gåtor till deltagarna. Klarar man gåtan vinner man en nyckel eller en ledtråd.
  • Passe-Partout - spelad av André Bouchet (1990-). Är en av dvärgarna som hjälper deltagarna att hitta rätt på fortet samt låser in de deltagare i celler som inte hinner ut i tid.
  • Passe-Muraille - spelad av Anthony Laborde (2004-). Är en av dvärgarna som hjälper deltagarna att hitta rätt på fortet samt följer med den/de som ska riggas inför äventyren eller ska upp till gåtmannen.
  • Passe-Temps - spelad av Alain Prévost (1990-2009). Är en av dvärgarna som hjälper deltagarna att hitta rätt på fortet samt följde med den/de som skulle riggas inför äventyren eller skulle upp till gåtmannen. Han var med från starten 1990, men slutade efter 2009 års säsong. Passe-Muraille ersatte hans uppgifter i 2010 års säsong.
  • Le Magicien (Magikern) - är en fingerfärdig magiker och illusionist som har en egen cell på fortet mellan åren 1990-2000 och sedan 2003.
  • Félindra/Monique - spelad av Monique Angeon (1991-). Hon är tigervaktaren som vaktar tigrarna som finns i skattkammaren. Det är även hon som ser till att vrida tigerhuvudet i skattkammaren när deltagarna ska få se om de har fått rätt lösenord för att få fram skatten.
  • La Boule - spelad av Yves Marchesseau (1994-). Är fångvaktare på fortet som låser in deltagare som inte hunnit ut i tid från cellerna. Har även i uppgift att i början "slå i gonggongen" för att starta programmen.

Det finns även andra karaktärer på fortet, då i fortets celler.

Andra länder[redigera | redigera wikitext]

Följande länder har köpt rättigheterna och sänt egna varianter av Fort Boyard under åren sedan 1990:

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Fort Boyard : Une nouvelle formule sans people