Fotboll på Grönland

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Fotbollsmatch i Uummannaq.
Fotbollsplan i Ilulissat.

Fotboll på Grönland startades av danska bosättare. Klimatet gör att det inte finns några gräsplaner på ön, utan alla matcher spelas på grus eller ibland konstgräs. Nationalarenan är Nuukstadion i huvudstaden Nuuk. Fotboll är den idrott som har flest registrerade utövare på Grönland.

Det grönländska fotbollsförbundet, Kalaallit Nunaanni Isikkamik Arsaattartut Kattuffiat, är inte medlemmar i Fifa, man var medlem i International Football Union, som dock lades ner 2010.

Grönland är varken medlemmar i Uefa (genom sitt politiska och historiska band till Europa) eller Concacaf (genom sin geografiska tillhörighet till Nordamerika); man har dock tidigare sökt medlemskap i Uefa. Därför spelar Grönland inte kvalmatcher till EM och VM. Fifas beslut 2007 att tillåta spel på det konstgjorda underlaget FieldTurf i internationella matcher samt 2009 års beslut om rätt till självstyre har väckt hoppet om att Grönland ska kunna söka medlemskap i Fifa och en av dess kontinentala organisationer.

Landslaget[redigera | redigera wikitext]

Ett av de största ögonblicken i öns fotbollshistoria var när landslaget 2001 spelade mot Tibets landslag, Tibet XI. Matchen spelades trots stor press från den kinesiska regeringen och Fifa att ställa in den. Laget har även varit med vid de internationella öspelen.

Grönland har totalt fyra landslag: herrlandslaget, damlandslaget, U21 och U16 [1].

Klubbfotboll[redigera | redigera wikitext]

Coca Cola GM är den högsta divisionen i grönländsk fotboll. Den spelades första gången 1958 och arrangeras av det grönländska fotbollsförbundet sedan 1971. Den mest framgångsrika klubben är Nagdlunguaq-48 som vunnit serien tio gånger. Den spelas först i lokala turneringar och sedan en slutturnering. Man spelar inte ligaspel utan det är turneringar på någon veckas längd, detta för att minska resekostnaden med tanke på de höga flygpriserna i Grönland. På senare år har det även arbetats för att få med ett grönländskt lag i danska Superligaen.

Grönländska mästare i herrfotboll [2][redigera | redigera wikitext]

Grönländska mästarinnor i damfotboll [3][redigera | redigera wikitext]

Grönländska ungdomsmästare i fotboll [4][redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Kalaallit Nunaanni Isikkamik Arsaattartut Kattuffiat - Landshold Arkiverad 13 februari 2010 hämtat från the Wayback Machine. (danska)
  2. ^ Kalaallit Nunaanni Isikkamik Arsaattartut Kattuffiat - Liste over Grønlandsmestre, herrer Arkiverad 13 februari 2010 hämtat från the Wayback Machine. (danska)
  3. ^ Kalaallit Nunaanni Isikkamik Arsaattartut Kattuffiat - Liste over Grønlandsmestre, damer Arkiverad 13 februari 2010 hämtat från the Wayback Machine. (danska)
  4. ^ Kalaallit Nunaanni Isikkamik Arsaattartut Kattuffiat - Liste over Grønlandsmestre, herre ungdom Arkiverad 13 februari 2010 hämtat från the Wayback Machine. (danska)
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]