Fotbollens sista proletärer

Från Wikipedia
Fotbollens sista proletärer
GenreDokumentär
Premiär2011
LandSverige Sverige
SpråkSvenska
IMDb SFDb

Fotbollens sista proletärer är en svensk dokumentärfilm från 2011 av Martin Jönsson och Carl Pontus Hjorthén om IFK Göteborg under 1980-talets framgångsår med kulmen i lagets seger i UEFA-cupen 1982 och semifinalen i Europacupen för mästarlag 1986.

Filmen handlar om IFK Göteborgs uppgång som fotbollslag med framgångar i Europa men också om ett annat Sverige. Filmen tar avstamp i 1970-talets Göteborg, en utpräglad arbetarstad med tung verkstadsindustri i varven och Volvo. I IFK Göteborg är spelarna inte proffs utan har vanliga arbeten. Laget utvecklas under Sven-Göran Erikssons tränarskap till att utmana europeiska proffsklubbar och vinner 1982 överraskande UEFA-cupen efter finalseger mot Hamburger SV. Filmen speglar 1980-talets Sverige och förändrade samhällsideal. Efter segern i UEFA-cupen 1982 blir de bästa spelarna utlandsproffs och nya spelare köps in i satsningar på Europaspel.

Medverkar gör bland andra Torbjörn Nilsson, Glenn Hysén, Dan Corneliusson, Ruben Svensson, Leif "Loket" Olsson, Sven-Göran Eriksson och Tord Holmgren. Filmen är producerad av Kalle Gustafsson Jerneholm.


Källor[redigera | redigera wikitext]