Framgälade snäckor

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Skålsnäcka, Patella vulgata.

Framgälade snäckor är en benämning på en grupp snäckor som har hjärtat uppbyggt så att förmaket mottar blodet från de framför detsamma belägna gälarna och ger det till den bakom liggande hjärtkammaren. Hithörande snäckor är huvudsaklig skildkönade och deras mantel och skal är alltid väl utbildade. Ofta har de ett lock (operculum) som sluter skalet när snäckan gömmer sig i det. De flesta arter är marina och lever i havet, men gruppen innehåller också arter som lever i sötvatten och även några som är landlevande.

Inom den klassiska systematiken, baserad på morfologiska skillnader, motsvarade gruppen framgälade snäckor den stora och varierade underklassen Prosobranchia. Denna underklass har senare visat sig vara polyfyletisk, efter studier med mer precisa metoder för analyserande.

Snäckornas systematik är i förändring. En studie av Ponder och Lindberg (1997) föreslår en uppdelning av klassen snäckor i två större undergrupper, Orthogastropoda och Eogastropoda.[1]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Small Sketch of Owl.pngDen här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, Blötdjur (avsnitt Prosobranchiata), 1904–1926.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Ponder, W.F. och Lindberg, D.R.: Towards a phylogeny of gastropod molluscs: an analysis using morphological characters; i: Zoological Journal of the Linnean Society; Band 119, Nr. 2, 1997, s 83–265.