Francisco de Almeida

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Francisco de Almeida

Francisco de Almeida, född i Lissabon omkring 1450, död 1 mars 1510 vid Taffelberget nära nuvarande Kapstaden, var en portugisisk militär och upptäcktsresande. Han vann först ryktbarhet i krigen mot morerna och erövringen av Granada 1492.

Almeida utsågs 1505 av kung Manuel I till den förste vicekungen i Portugisiska Indien (från början var Tristão da Cunha tänkt till denna post, dock drabbades denne av övergående blindhet) och Almeida lämnade därför Lissabon 25 mars 1505 med 21 fartyg. Även João da Nova medföljde konvojen.

Han rundade Godahoppsudden och landade i östafrikanska Kilwa, som han intog. Almeida byggde där ett fort, fortsatte sedan och förstörde Mombasa. Vid ankomsten till Indien slog Almeida läger i Cochin. Senare slog han de förenade arabiska och egyptiska flottor som han mötte i slaget vid Diu 3 februari 1509.

När Afonso de Albuquerque anlände till Cochin för att avlösa Almeida som vicekung vägrade den sistnämnde att godkänna de kungliga dokument som Albuquerque medförde, och kastade denne i fängelse. Först när den portugisiske stormarskalken anlände tre månader senare, i spetsen för en stor flotteskader, böjde sig Almeida och återvände till hemlandet. Han nådde emellertid inte dit, utan dödades av khoikhoi vid ett strandhugg i Sydafrika.