Frangipanisläktet

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Frangipanisläktet
White Plumeria.JPG
Frangipani (P. rubra)
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Växter
Plantae
Division Fröväxter
Spermatophyta
Underdivision Gömfröväxter
Angiospermae
Klass Trikolpater
Eudicotyledonae
Ordning Gentianaordningen
Gentianales
Familj Oleanderväxter
Apocynaceae
Underfamilj Rauvolfioideae
Tribus Plumerieae
Släkte Frangipanisläktet
Plumeria
Vetenskapligt namn
§ Plumeria
Auktor Linné, 1753
Arter och hybrider
Hitta fler artiklar om växter med

Frangipanisläktet (Plumeria) är ett släkte i familjen oleanderväxter med sju kända arter. Växten kallas också för Tempelblomma och beskrivs som ett litet träd, ca 1,5-8 meter stort. Deras naturliga utbredningsområden är i tropiska Amerika. Man ser också planterad Plumeria utomhus på Sicilien och vissa delar i Grekland. Barken är grå/grön och ytan beskrivs bäst som fjällig. Den fjälliga ytan uppkommer av att löven faller vintertid. När en kvist bryts eller när ett löv fallen, blöder växten en vit mjölkaktig sav. Saven är giftig för djur och människa.

Färger på blommorna och bladens storlekar och former skiljer arterna åt.

Blommorna[redigera | redigera wikitext]

Plumerians blommor klassificeras i 5 olika färggrupper: röd, rosa, gul, vitt och regnbåge. Färgens intensitet varierar beroende på blommans ålder. Blommor som nyss börjat blomma har starkare och mer intensiv färg, medans de blommor som snart blommat ut, har betydligt blekare färg. Blommans storlek påverkas också av värme. Varmare klimat ger större storlek på blomman, kallare klimat ger lite mindre blommor. Blommorna är mycket väldoftande och har en livslängd på ca 1 månad, innan dom blommat ut. Blommor som fallit ner till marken, kan tas vara på, lägg dem tex i en skål vatten och blommorna kommer att leva vidare 1-2 vecka till. Bra dekoration på tex ett bord. Just detta förfarande att ha Plumerias blommor flytande i en vattenkärl ser man ofta på Spa. På Hawaii bärs blommorna som välkomnande girlanger runt halsen.

Symbol[redigera | redigera wikitext]

Växten har en unik överlevnadsstrategi genom att fördubbla sina grenar. Bryts en gren av kommer det att växa ut 2-3 nya grenar på det kapade ytan. Plumerians överlevnadskraft har gjort växten till en symbol bland annat inom Buddism. Trädet har utvecklat en överlevnadsteknik genom att lagra vätska när regnperioden tillåter – då suger trädet upp mängder av vätska som lagras i stammen och används när den varmare perioden börjar. När torrperioden äger rum, börjar växten producera mängder av blomknoppar. En kaskad av blommor skjuter i höjden. Plumerians blomma är också en nationalblomma för många länder tex Nicaragua och Laos. Blommorna pryder sedlar, frimärken och mynt.

Att odla Plumeria[redigera | redigera wikitext]

Tänk hur växten lever i sitt ursprungsklimat. Värme, fukt, sol, jordsort påverkar plantan på olika sätt.


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]