Frans IV av Österrike-Este

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Frans IV av Österrik-Este

Frans IV föddes 6 oktober 1779 och dog 21 januari 1846. Han var son till ärkehertig Ferdinand av Österrike och Maria Beatrix av Modena; hans farföräldrar var den tysk-romerske kejsaren Frans I och kejsarinnan Maria Teresia av Österrike och hans morfar, Herkules III av Modena, var den siste hertigen av Modena av dynastin Este.

Frans' far, Ferdinand, var utsedd att efterträda sin svärfar som hertig av Modena - men såväl Ferdinand som hans svärfar dog i exil, sedan hertigdömet Modena 1796 erövrats av fransmännen. Först 1814, när fransmännen dragit sig tillbaka från Italien, kunde hertigdömet Modena återupprättas - nu med Frans som hertig, under namnet Frans IV (ital. Francesco IV). Frans IV blev en grym och tyrannisk härskare, som regerade enväldigt, undertryckte all opposition och lät sin hemliga polis fängsla och avrätta dem som satte sig emot honom.

Vid moderns död 1829 blev Ferdinand även hertig av Massa och Carrara. 1831 måste Frans fly från Modena undan en sammansvärjning, men återkom samma år med hjälp av österrikiska trupper och straffade upprorsmännen hårt.[1]

1812 gifte sig Frans med Maria Beatrice (1792-1840), som var dotter till kung Viktor Emanuel I av Sardinien och Frans' syster Maria Teresa; på grund av det nära släktskapet dem emellan krävdes särskilt tillstånd från påven Pius VII för att äktenskapet skulle kunna genomföras.

Barn[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Svensk uppslagsbok, Malmö 1932


Företrädare:
Herkules III Rinaldo
Hertig av Modena
18141846
Efterträdare:
Frans V av Modena