Hertigdömet Massa och Carrara

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Hertigdömet Massa och Carrara
Ducato di Massa e Carrara (Italienska)

Flag of None.svg
14731829
Flag of Republic of Lucca and Piombino.jpg
Flag of the Duchy of Modena.svg
Flagga Vapen
Valspråk: Libertas
Italien 1499. Hertigdömet Massa och Carrara i centrala Italien i ljusblått.
Italien 1499. Hertigdömet Massa och Carrara i centrala Italien i ljusblått.
Huvudstad Massa
Språk Italienska
Religion Romersk-katolsk kristendom
Statsskick Monarki
Bildades 22 februari 1473


Upphörde 14 november 1829


Areal 1100 km² (1700-talet)
Folkmängd 3000 (1700-talet)

Hertigdömet Massa och Carrara var ett hertigdöme som existerade mellan 1473 och 1829 med ett uppehåll under Napoleonkrigen mellan 1796 och 1814. Hertigdömet var runt omkring städerna Massa och Carrara, i dagens Italien.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Hertigdömet bildades den 22 februari 1473 när Jakob I Malaspina, markgreven i Massa köpte Herraväldet Carrara (som bestod av byarna Carrara, Moneta och Avenza.

Markgreven bosatte sig i Carrara, men eftersom Carrara ofta invaderades av franska trupper flyttade han till Massa.

Huset Malaspina utslocknade två generationer senare på den manliga sidan. År 1520 gifte sig därför Ricciarda Malaspina som var barnbarn till Jabob I Malaspina med Lorenzo Cybo som tillhörde en inflytelserik släkt från Genua. I och med detta äktenskap bildades Huset Cybo-Malaspina.

Under hans styre var hertigdömet väldigt rikt, främst på grund av efterfrågan av Carraramarmor. Albert I var medveten om att hans grannländer var starka stater som införlivades i Tysk-romerska riket 1554 med Karl V som kejsare. På grund av kulturella och ekonomiska framsteg under Albert I:s tid blev staden Carrara 1558 ett markgrevskap. Massa upphöjdes till ett furstendöme år 1568 av Maximilian II.

1664 blev Massa ett hertigdöme och Carrara ett furstendöme. Huset Cybo-Malaspina fick titeln hertig i Massa och furste i Carrara.

År 1734 gifte sig den sista ättlingen till Huset Cybo-Malaspina, Maria Teresa Cybo-Malaspina med Herkules III av Modena, den sista manliga hertigen till Hertigdömet Modena och Reggio. Deras dotter Maria Beatrice d'Este regerade hertigdömet till 1796.

1796 invaderade Napoleon Bonaparte hertigdömet och gjorde det till en republik, Cispadanska republiken, som inom kort sammanslogs med Transpadanska republiken för att bilda Cisalpinska republiken.

År 1806 gav Napoleon bort Hertigdömet Massa och Carrara till Furstendömet Lucca och Piombino som styrdes av hans äldre syster Elisa Bonaparte. Efter Napoleons nederlag 1814 upprättades hertigdömet igen då Maria Beatrice d'Este kom tillbaka som hertiginna.

År 1829 dog Maria Beatrice och då införlivades hertigdömet i Hertigdömet Modena och Reggio.

När Frans V avsattes 1859 tillföll Hertigdömet Modena och Reggio (där Hertigdömet Massa och Carrara ingick) Kungariket Sardinien som kort därefter bildade Kungariket Italien.

Regenter i Massa och Carrara[redigera | redigera wikitext]

Uppehåll under Napoleonkrigen 1797–1814

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Duchy of Massa and Carrara, 7 mars 2016.
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från italienskspråkiga Wikipedia, Ducato di Massa e Carrara, 7 mars 2016.