Franz Ferdinand (musikgrupp)

Från Wikipedia
Franz Ferdinand
Franz Ferdinand live 2006.
BakgrundStorbritannien Glasgow, Skottland, Storbritannien
GenrerIndierock, postpunk
År som aktiva2001
SkivbolagDomino Records (Europa)
Epic Records (USA)
Sony Music (Japan)
WebbplatsOfficiell webbplats
Medlemmar
Bob Hardy
Alex Kapranos
Paul Thomson
Julian Corrie
Dino Bardot
Tidigare medlemmar
Nick McCarthy
Ärkehertig Franz Ferdinand som gett bandet sitt namn.

Franz Ferdinand är en indierockgrupp från Glasgow i Skottland, bildad 2001. De slog igenom 2004 med singeln "Take Me Out".

Historia[redigera | redigera wikitext]

Under 2001 letade Alexander Kapranos medlemmar till ett nytt band. Han hade tidigare spelat i bland annat de lokala akterna "The Karelia" och "Yummy Fur". Robert Hardy, från Bradford, var student på konstskolan i Glasgow och lärde känna Alex via ett kafé han ofta besökte. Efter att en vän givit Alexander en basgitarr på villkoret ”Gör någon nytta med den” lärde han Robert att spela basgitarr. Tillsammans startade de en grupp, där Alexander spelade gitarr och sjöng och Robert spelade basgitarr. Dock saknade bandet trumslagare och andra bandmedlemmar. Alexander träffade Nicholas McCarthy, som var klassiskt tränad pianist och kontrabasspelare, under en fest och rekryterade honom till att spela trummor i bandet, trots att Nicholas saknade erfarenhet på instrumentet. Nicholas försökte dock spela trummor till att börja med. Men till slut rekryterade bandet istället Paul Thomson som trumslagare. Paul hade tidigare spelat med Alexander i bandet "The Yummy Fur". Nicholas började istället spela gitarr och klaviatur i bandet. Syftet med bandet var att göra musik som "flickor kunde dansa till". Efter ett tag spred sig ryktet om bandet, och under en spelning dök ett fyrtiotal skivbolag upp. Ett av dem var Domino Records, som gav bandet skivkontrakt.

Bandets första album, Franz Ferdinand, spelades in i Malmö och producerades av Tore Johansson. Skivan vann bland annat Mercury Music Prize som 2004 års bästa brittiska musikalbum. I oktober 2005 släppte bandet sitt andra album, You Could Have It So Much Better. I januari 2009 släppte bandet sitt tredje album, Tonight: Franz Ferdinand. 2013 gav bandet ut sitt fjärde album Right Thoughts, Right Words, Right Action.

Namnet Franz Ferdinand[redigera | redigera wikitext]

Själva namnet ”Franz Ferdinand”[1] kom till när bandet tittade på galopp, och en av de tävlande hästarna hette ”The Archduke” (sv. ärkehertigen). Namnet på hästen fick dem att börja prata om ärkehertigen Franz Ferdinand och tycka det var ett bra bandnamn då det lät bra och på grund av att mordet på Franz Ferdinand förändrade världen.

Bandmedlemmar[redigera | redigera wikitext]

Nuvarande medlemmar
Tidigare medlemmar
Bildgalleri

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Album[redigera | redigera wikitext]

Singlar[redigera | redigera wikitext]

DVD:er[redigera | redigera wikitext]

Franz Ferdinand i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Franz Ferdinand har spelat i Sverige flera gånger, bland andra på Debaser Medis, Cirkus i Stockholm, Way out west, Hultsfredsfestivalen och senast på Popaganda (31 aug) sommaren 2018.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]