Fu Hao

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Fu Hao

Fu Hao, död cirka 1200 f.Kr., var en kinesisk prästinna och härförare. Hon var gift med kung Wu Ding av Shangdynastin och är postum känd som Mu Xin.

Fu Hao var en av gemålerna till Wu Ding: monarken slöt allianser med grannstammarna genom att gifta sig med en person från var och en av dem, och Fu Hao var en av dessa. Hon ledde som general Shangdynastins armé i många kampanjer, och besegrade slutgiltigt stammen Tu-Fang, som legat i konflikt med Shang i generationer. Hon ledde också strider mot stammarna Yi, Qiang och Ba, den sistnämnda ihågkommen som den första dokumenterade armébakhållet i Kinas historia.

Fu Hao anförtroddes också av maken regelbundet ansvaret att leda religiösa ritualer, agera orakel och utföra offergåvor, något som normalt endast tillkom monarken och som indikerar att kungen inkluderade henne i rikets styrelse och hade förtroende för henne. Hon regerade också över en egen personlig förläning vid gränsprovinsen. Hon avled före maken, som senare lät frambära offergåvor till henne och be till henne för hjälp mot de attackerande Gong-folket.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia