Gäststudent

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Gäststudent, gäststuderande eller freemover[1] är en internationell student som har tagit sig till ett lärosäte utomlands på egen hand, utan utbytesavtal med ett universitet i hemlandet. Detta är i motsats till så kallade utbytesstudenter. I begreppet gäststudent inkluderas ibland alla internationella studenter, såväl freemovers som utbytesstudenter,[2] men här avser gäststudent enbart freemover. Utländska medborgare som har bott i landet i många år inkluderas ibland i begreppet, om de inte kan tala landets språk och därmed inte uppfyller kraven på allmän högskolebehörighet.

Sverige[redigera | redigera wikitext]

Åren 1985 till 1993 ombesörjdes universitetens antagning av gäststuderande centralt av universitets- och högskoleämbetet (UHÄ), men hanteringen decentraliserades därefter till de enskilda lärosätena.[3] Sedan läsåret 2007/08 tillhandahålls återigen central antagning, numera via Universityadmissions.se, för grundnivå och avancerad nivå, men inte för forskarstudier. Där återfinnes utbildningar och kurser som inte kräver gymnasiebetyg i svenska, utan där undervisningsspråket vanligen är engelska, men som kräver högskolebehörighet i övrigt.

Studieavgifter[redigera | redigera wikitext]

Sedan 1 juli 2011 är utbildning vid svenska universitet och högskolor avgiftsbelagd för gäststudenter från tredjeland, det vill säga länder utanför EES-området och Schweiz, och som saknar permanent uppehållstillstånd i Sverige. Vissa undantag från kravet på permanent uppehållstillstånd finns om personen på annat vis har anknytning till EES-avtalet.[4] Avgifternas storlek bestäms av lärosätena, men är minst 80 000 SEK per läsår, plus en anmälningsavgift.[5] För gäststudenter som påbörjade en svensk utbildning innan dess är det under en begränsad tid kostnadsfritt att slutföra sina studier. För studenter från EES-området och Schweiz, och för utbytesstudenter, är svensk högskoleutbildning fortfarande kostnadsfri.

Införandet av studieavgifter kombinerades med en viss utökning av stipendiesystemet.[6][7][8]

Studieavgiften infördes till följd av en snabb ökning av antalet inresande studenter till Sverige (antalet gäststudenter som påbörjade studier vid svenska lärosäten hade ökat från 8 058 läsåret 2005/06 till 14 480 läsåret 2010/11). Införandet innebar en abrupt minskning (endast 5 822 freemover-studenter började läsåret 2011/12, det vill säga direkt efter införandet), men följdes av en mindre återhämtning (8 558 gäststudenter började läsåret 2014/15).[9] Stipendier måste i allmänhet sökas i god tid innan antagning till utbildningen och förmedlas av Svenska institutet. Information om utbildningen förmedlas på webbplatsen studyinsweden.se.[10]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]