Gösta Serlachius

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Gösta Serlachius år 1925.

Gösta Michael Serlachius, född 26 april 1876 i Jakobstad, död 18 oktober 1942 i Helsingfors, var en finländsk industriman och bergsråd. Han var brorson och svärson till Gustaf Adolf Serlachius.

Gösta Serlachius blev efter studier av pappersindustrin i Österrike och USA direktör för Kangas pappersbruk och övertog 1908 ledningen av trävaru- och pappersfirman G.A. Serlachius Oy. Detta företag, som ursprungligen enbart drev tillverkning i Mänttä, utvecklades under hans ledning till en storkoncern med cellulosafabrik, aktieinnehav i Tammerfors takfilts- och pappersbruks aktiebolag och Kangas pappersbruk. Mellan 1908 och 1913 tjänstgjorde han som direktör för Kymmene aktiebolag. Han var även känd som donationsgivare, som till konsthallen i Helsingfors och till Karelska kulturfonden. Han grundade Gösta Serlachius konststiftelse, som driver två konstmuseer i Mänttä.

Under finska inbördeskriget var Gösta Serlachius generalintendent och var till sin partiåskådning svensksinnad.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Litteratur[redigera | redigera wikitext]

  • Silvennoinen, Oula (2013). Pappershjärtat: Gösta Serlachius liv. Översättning av Mattias Huss. Helsingfors: Siltala. ISBN 978-952-234-180-8 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]