Göteborg–Newcastle

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
M/S Princess of Scandinavia.

Göteborg–Newcastle var en bilfärjelinje mellan Göteborg i Sverige och North Shields utanför Newcastle i Storbritannien. Överfartstid var 26 timmar och det gick år 2006 två avgångar per vecka, onsdagar och söndagar från Göteborg, samt måndagar och torsdagar från Newcastle.

Linjen lades ned i november 2006. Som orsak angavs färre passagerare (konkurrens från lågprisflyg) och högre bränslepriser.

Färjan stannade till i Kristiansand i Norge, dit det tog 6:30 timmar. Det fanns en tredje avgång Göteborg–Kristiansand som avgick på fredagskvällar och åter till Göteborg på lördagsförmiddagar. Avgångar från Newcastle stannade även de i Kristiansand, tisdag och fredag. Rederiet var DFDS Seaways, fartyget M/S Princess of Scandinavia.

Hamn i Göteborg var de sista åren i Frihamnen på Norra Älvstranden. I North Shields lade båten till på norra sidan av floden Tyne, cirka 2 km från kusten, något öster om Tynetunneln. Det är cirka 10 km från centrala Newcastle. I Kristiansand lade båten till centralt, bakom järnvägsstationen.