Hoppa till innehållet

Göteborgs Sjöscoutkår

Från Wikipedia
Göteborgs Sjöscoutkår
TypScoutkår
SätesortGöteborg, Sverige Sverige
Grundad1913
Medlemsantal150
gsjo.org

Göteborgs Sjöscoutkår är en direktansluten scoutkår till Scouterna som bildades 1913. Kåren har sin bas i Göteborg på kårstationen som ligger på Brännö.[1] Sjöverksamheten sköts ifrån sjöscoutgården Klippan som ligger i Klippans kulturreservat i Majorna.[2] Kåren hade 2018 drygt 150 medlemmar. Göteborgs Sjöscoutkår är en av Sveriges äldsta fortfarande aktiva scoutkårer.

Historia[redigera | redigera wikitext]

De första sjöscouterna i Göteborg samlades den 16 november 1913 i en arrendestuga i Långedrag och genomförde sin första segling under förmiddagen samma dag. Ledaren för scouterna var sjökapten Tage Svalander som också blev den första ordföranden i föreningen.

År 1945 blev föreningen utköpta från huset i Långedrag, och med hjälp av de pengarna och ytterligare insamlat kapital inköptes en fastighet på Brännö i Göteborgs södra skärgård. Där byggdes den nuvarande kårstationen.

Sedan år 1975 hyr föreningen mangårdshuset till Älvsborgs Kungsladugård i Klippans kulturreservat,[3] där verksamheten även har hållits på veckodagar sedan dess.

Verksamhet[redigera | redigera wikitext]

Göteborgs Sjöscoutkår har verksamhet från 10 års ålder:

Kåren håller till i kårstationen på Brännö och i sjöscoutgården på Klippan.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]