Scouterna

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den här artikeln behandlar den ideella föreningen. För scoutverksamhet i övrigt se "Scouting" och "Scouting i Sverige".
Scouterna
Scouting
Organisation
LandSverige
Grundad2012
Medlemsantal70 000
OrdförandeBritta Burreau och Gustaf Haag [1]
GeneralsekreterareAnna-Karin Hennig (tillförordnad)
Webbplatswww.scouterna.se
Scouting Scoutportalen

Scouterna är den svenska riksorganisationen för scoutrörelsen som bildades 1 januari 2012 efter omstrukturering av Svenska Scoutförbundet.[2] Scouterna ersatte Svenska scoutrådet som nationell scoutorganisation.

Etymologi[redigera | redigera wikitext]

Scout härleder till engelskans scout, 'spejare', av scout, 'spana', 'speja', via fornfranska escouter och ytterst av latinets auscu'lto, 'lyssna till', 'höra på'.[3]

Organisation[redigera | redigera wikitext]

Scouterna består dels av scoutkårer som tidigare tillhörde Svenska Scoutförbundet (SSF), KFUK-KFUM:s Scoutförbund och Frälsningsarméns scoutförbund (FA Scout), dels av den tidigare riksorganisationen, Svenska Scoutrådet (SSR). Riksorganisationen ansvarar för att utveckla hela scoutrörelsen i Sverige samt erbjuder en stödstruktur för de kårer som tidigare ingick i Svenska Scoutförbundet, KFUK-KFUM:s scoutförbund och Frälsningsarméns scoutförbund. Stödstrukturen innebär bland annat att riksorganisationen har konsulenter anställda runt om i landet som stöttar den lokala verksamheten.

De två andra förbunden, Nykterhetsrörelsens scoutförbund och SMU Scout (som fr.o.m början på augusti 2013 kallas equmeniascout) valde att, tillsammans med EFS Scout som tidigare organiserades under KFUK-KFUM:s Scoutförbund, bli s.k. samverkansorganisationer. Medlemmarna i dessa förbund är dubbelanslutna till både respektive scoutförbund och till riksorganisationen. Medlemskapet och hanteringen av statsbidrag regleras i avtal med riksorganisationen.

Ledande befattningshavare[redigera | redigera wikitext]

Ordförande[redigera | redigera wikitext]

Scouterna har två ordförande.

Generalsekreterare[redigera | redigera wikitext]

Scouternas Generalsekreterare är organisationens högsta verkställande tjänsteperson. Vederbörande anställs av den av medlemmarna valda styrelsen. Generalsekreteraren behöver inte själv vara scout i bemärkelsen vara medlem i organisationen. Generalsekreteraren organiserar scouternas nationella exekutiva organisation som utgörs av ett centralt kansli i Stockholm samt ett antal regionala kanslier runt om i landet. Generalsekreteraren rapporterar till styrelsen och är den som har ansvar för verkställandet av styrelsebesluten.

 • Yvonne Tenninge 2012-2014[6]
 • Katarina Hedberg 2014-2018[7]
 • Petra Lindskog 2018-2019[8]

Samverkansorganisationer[redigera | redigera wikitext]

Samverkansorganisationer är namnet på de förbund som fortsätter att agera självständigt under riksorganisationen, förbunden listas i storleksordning.

Folkhögskola[redigera | redigera wikitext]

Riksorganisationen är huvudman för Scouternas Folkhögskola, som arrangerar Allmän kurs på Scouternas kansli i Stockholm, på distans och scoututbildningar runt om i landet. Scouternas folkhögskola är sprungen ur Kjesäters folkhögskola, som drevs av Svenska Scoutförbundet.

Fastigheter[redigera | redigera wikitext]

Följande fastigheter ägs av riksorganisationen.

På fastigheterna finns ofta olika typer av verksamhet relaterat till Scouterna. Det kan till exempel vara den nationella organisationen, något av distrikten eller en annan del av organisationen som bedriver anläggningar, arrangemang eller kurser.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ "Ny styrelse till Scouterna", scoutservice.se Läst 20 november 2016
 2. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 6 oktober 2014. https://web.archive.org/web/20141006105652/http://ssf.scout.se/upload/SSF/Service/ladda_hem/Protokoll/2012_fs/O43-11-2011%20FST%202011%20protokoll%20slutligt.pdf. Läst 3 augusti 2012. 
 3. ^ Nationalencyklopedin. Bokförlaget Bra böcker AB. 1994. ISBN 91-7024-620-3 
 4. ^ ”Inger Ekvall och Gustaf Haag blir Scouternas nya ordförande | Scoutservice”. www.scoutservice.se. http://www.scoutservice.se/artikel/inger-ekvall-och-gustaf-haag-blir-scouternas-nya-ordforande/. Läst 3 februari 2017. 
 5. ^ ”Ny styrelse till Scouterna | Scoutservice”. www.scoutservice.se. http://www.scoutservice.se/artikel/kpa-pensions-vd-britta-burreau-ny-ordforande-i-scouterna-delar-ordforandeskapet-med-gustaf-haag-totalt-fem-nya-medlemmar-i-scouternas-styrelse-vid-stamman-i-vasteras/. Läst 3 februari 2017. 
 6. ^ http://news.cision.com/se/scouterna/r/yvonne-tenninge-ny-generalsekreterare-for-scouterna,c9338962
 7. ^ ”Katarina Hedberg utsedd till ny generalsekreterare”. scoutservice.se. http://www.scoutservice.se/artikel/katarina-hedberg-utsedd-till-ny-generalsekreterare/. Läst 7 maj 2014. 
 8. ^ ”Scouternas generalsekreterare lämnar sin tjänst | Scoutservice”. www.scoutservice.se. http://www.scoutservice.se/artikel/scouternas-generalsekreterare-lamnar-sin-tjanst/. Läst 5 december 2019. 


WikiProject Scouting fleur-de-lis trefoil.svg Scoutportalen