GTi-klassen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
En klassisk småbil i GTi-klassen, Peugeot 205 GTi

GTi-klassen är en klass som Volkswagen startade år 1976 med sin Golf GTi. Betydelsen GTi står för Gran Turismo Injection. Klassen består av kompakta bilar med starka motorer och tufft yttre, oftast modeller i Golfklassen, men även mindre bilar. Dessa modeller vänder sig till en yngre, sportigare kundgrupp. De flesta tillverkare väljer att lägga till namnet GTi för att det är ett inarbetat namn för sportiga, kompakta bilar. Andra namn är GT, GLT, GTS, GTA osv...

Biltypen kallas på engelska ”hot hatch”, vilket syftar på en halvkombi med 3 eller 5 dörrar och högre motoreffekt än en standardmodell. Genom åren har GTI-bilarna fått allt starkare motorer och är oftast lite större och bekvämare än tidigare. De minsta bilmodellerna har för det mesta inte konstruerats för starkare motorer med tanke på väghållning och komfort, och därför har GTI-klassen flyttat uppåt i storlek och pris.

Beteckningar som GTI och liknande har ibland även använts på större bilar som mer tillhör familjebilsklassen och ibland även på kombimodeller. Exempelvis Mitsubishi Galant GTI var en lite större sedanmodell som hade en stark motor men inte räknas som ”hot hatch”.

Några bilmodeller i GTi-klassen[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]