Galaktiska imperiet (Isaac Asimovs)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Galaktiska imperiet
Spaceship and Sun emblem.svg
Emblem
UniversumIsaac Asimovs universum
Typimperium

Galaktiska imperiet (engelska: Galactic Empire) är en fiktivt framtida stat i den amerikanske författaren Isaac Asimovs robot-, imperie- och stiftelseserier, bestående av noveller och romaner som utkom mellan 1940-talet och 1990-talet.

Statsskick[redigera | redigera wikitext]

Galaktiska imperiet omfattade när det var som störst miljontals planeter över hela Vintergatan.

Galaktiska imperiet består av miljontals planeter i hela Vintergatan som har terraformerats, koloniserats och bebos av människor. Imperiets symbol nämns ofta i böckerna, men beskrivs inte mer ingående än att det kallas "rymdskeppet och solen". Huvudstad är Trantor , som är en planet som i sin helhet är bebyggd med stadsbebyggelse.

Imperiet styrs av en kejsare och dennes regering[1]; vetenskapsmannen Hari Seldon är en tid försteminister. Imperiet omfattar när det är som störst alla av människan bebodda planeter, även om somliga av dem i praktiken har ett långtgående självstyre. I berättelsen om Stiftelsen får läsaren följa Imperiets teknologiska och politiska sönderfall.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Maria Ehrenberg (5 augusti 2004). ”Asimovs universum” (på svenska). Kristianstadsbladet. https://www.kristianstadsbladet.se/kultur/asimovs-universum/. Läst 1 december 2022.