Gamla Slottskällans bryggeri

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Gamla Slottskällans Bryggeri AB
Org.nr556652-0432
TypPrivat aktiebolag
HuvudkontorSverige Uppsala, Sverige
NyckelpersonerNils-Petri Karhukorpi
Vd
BranschMikrobryggeri
ProdukterÖl
Antal anställda7 – April 2016
Historia
Grundat2003
Ekonomi
Omsättning 11,422 miljoner SEK
Rörelseresultat -562 000 SEK
Vinst efter skatt -637 000 SEK
Tillgångar 6,269 miljoner SEK
Eget kapital 2,442 miljoner SEK
Struktur
ÄgareSally Line AB
ModerbolagSally Line AB
Övrigt
WebbplatsSlottskallan.se
FotnoterStatistik från 2016 års bokslut.[1]

Gamla Slottskällans Bryggeri AB är ett svenskt mikrobryggeri i Boländerna i Uppsala. Bryggeriet är inriktat på att göra specialöl och hantverksmässigt bryggt öl. Namnet kommer från en av Uppsalas första vattentappar Slottskällan, strax nedanför Uppsala slott.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Idén att starta ett bryggeri tog form under 1995 efter att en av grundarna, Hans Finell, varit i USA och sett utbudet av öl från mikrobryggerier där. Han och Jonas H Andersson startade sedan bryggeriet 1997 och de två första ölen hette Premiär och Svart, vilka började säljas i maj 1998.[2] Det ursprungliga företaget "Slottskällans Bryggeri" (SB) begärdes i konkurs under hösten 2003, men ombildades direkt under nuvarande namn[3] då konkursförvaltaren insåg att det fanns en potential i bolaget.[förtydliga] Idag ägs bryggeriet av Anders Slotte och producerar ungefär 650 000 liter öl per år.

Sortiment[redigera | redigera wikitext]

Idag innehåller Slottskällans mer fasta sortiment: Uppsala, Slottslager och Roslager (ljus lager med olika humlebeska, där Slottslagern har mest tillsatt humle och Uppsala minst), Imperial Stout (stout på 9% viktprocents alkoholstyrka), Kloster (belgisk ale) och Pale Ale (engelsk ale). Flera av ölen tillverkas också som folköl, vilka säljs i livsmedelsaffärer (främst i Uppland och Stockholmsområdet). I Slottskällans sortiment finns också säsongsöl som Tomte och Nisse till jul, Blåkulla till påsk, på sommaren Semester och veteölet Vit samt hösten 2010 den mörka lagern Höstlager. Under 2011 har bland annat tillkommit Svart, London, Zero, Freedom, Slottskällans IPA och EKO lager.

Genom åren har bryggeriet också tillverkat många specialöl (ofta som varianter av lagern Uppsala) till diverse företag, supporterklubbar, föreningar och evenemang. Ett senare exempel är den ljusa lagern Linné som gjorts till Linnéjubileet 2007. Till bryggeriets tioårsjubileum 2008 lanserades ett jubileumsöl kallat Decennium, ett bocköl av tysk typ.

En historiskt intressant öl som tidigare tillverkats är veteölet Vrak, brygd med en jäststam från flaskor funna i ett vrak efter en tysk lastbåt som sänkts utanför Öland under första världskriget 1917. Det fick vid lanseringen 2001 viss internationell uppmärksamhet.[4]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Bokslut & Nyckeltal – Gamla Slottskällans Bryggeri AB”. Allabolag.se. http://www.allabolag.se/5566520432/bokslut. 
  2. ^ Slottskällans hemsida Arkiverad 2 augusti 2007 hämtat från the Wayback Machine.
  3. ^ Danske Ølentusiaster, nyheder fra 2003
  4. ^ Pilsner.nu: Vrak - en djupgående historia Arkiverad 28 oktober 2011 hämtat från the Wayback Machine.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]