Gamla Uppsala museum

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Gamla Uppsala museum
Gamla Uppsala museum (by Pudelek).jpg
Gamla Uppsala museum, fasad mot Kungshögarna
Information
Typ av museumHistoriskt museum
PlatsGamla Uppsala, Uppsala, Sverige
Etablerat2000
Besökare per år28 976 (2016)[1]
Webbplats
[1]

Gamla Uppsala museum är ett historiskt museum i Gamla Uppsala som presenterar platsens historia. Gamla Uppsala museum invigdes 2000 under namnet Gamla Uppsala historiskt centrum och drivs av Upplandsmuseet

Museet[redigera | redigera wikitext]

Invigningen den 18 maj 2000.

Byggnaden ritades av arkitekt Carl Nyrén och invigdes under festliga former den 18 maj 2000 av kung Carl XVI Gustaf. Huset har två plan ovan mark och en byggnadsyta på 1 200 m², varav 750 m² utställningsyta. Den är 22 meter lång och 14 meter hög och har en oval form med spetsiga ändar som påminner om ett vikingaskepp. Exteriören är av obehandlad ekpanel och på taket finns falbräder (takbräder med kälspår, frästa eller hyvlade spår, kallas också vattrännor/vattenränder). Byggnaden ligger i sydöstra kanten av Gamla Uppsala fornlämningsområde och erbjuder en storslagen utsikt över området via ett stort fönsterparti.

I museet utställs och förvaras fynd från de arkeologiska utgrävningarna som genomfördes vid olika tider på området. De berättar om stor makt och långväga kontakter. Bland fynden märks ett granatprydd svärd, spelpjäser av elfenben och värdefulla guldsmidesarbeten. I museet finns också föremål från båtgravfältet i Vendel och Valsgärde. Museets ambition är även att bjuda besökaren in till eftertanke och diskussioner om forntiden i allmänhet och Gamla Uppsala i synnerhet. Utställningens historiska ram slutar år 1164 när kristendomen etableras och Gamla Uppsala blir den nya religionens centrum.

2022 övergick driften av museet från Riksantikvarieämbetet till Upplandsmuseet.

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Riksförbundet Sveriges museer (13 januari 2017). ”Landets museer slog nytt besöksrekord 2016”. Pressmeddelande. Läst 14 januari 2017. Arkiverad från originalet den 18 januari 2017.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]