Gasljus (film, 1944)

Från Wikipedia
För filmen från 1940, se Gasljus (film, 1940).
Gasljus
(Gaslight)
Gasljus
Gasljus
GenreDrama/Thriller
RegissörGeorge Cukor
ProducentArthur Hornblow Jr.
ManusJohn Van Druten
Walter Reisch
John L. Balderston
Baserad påGas Light (pjäs, 1938) av
Patrick Hamilton
SkådespelareCharles Boyer
Ingrid Bergman
Joseph Cotten
Dame May Whitty
Angela Lansbury
OriginalmusikBronisław Kaper
FotografJoseph Ruttenberg
KlippningRalph E. Winters
DistributionMetro-Goldwyn-Mayer
Premiär
Speltid114 minuter
LandUSA
SpråkEngelska
IMDb SFDb Elonet

Gasljus (engelska: Gaslight) är en amerikansk thrillerfilm från 1944 i regi av George Cukor. Filmen är baserad på Patrick Hamiltons pjäs Gas Light från 1938, om en kvinna vars make långsamt manipulerar henne till att tro att hon är på väg att bli galen. I huvudrollerna ses Ingrid Bergman, Charles Boyer, Joseph Cotten.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Filmen är en rysare där huvudpersonen Paula Alquist (Ingrid Bergman) upplever obegripliga saker som får hennes man, Gregory Anton (Charles Boyer), att påstå att hon är sinnessjuk. Det visar sig senare att det är han som står bakom dessa händelser.

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

Produktion[redigera | redigera wikitext]

Gasljus regisserades av George Cukor och baserades på pjäsen Gas Light (i USA känd som Angel Street) från 1938 av den brittiske författaren Patrick Hamilton. En brittisk filmatisering gjordes 1940; för att undvika förväxling med denna gavs Cukors film ursprungligen titeln The Murder in Thornton Square i Storbritannien.

I engelskan har gaslighting (efter filmens originaltitel Gaslight) blivit ett begrepp. Det beskriver att någon försöker lura någon annan att den andra är psykiskt sjuk.

Filmen nominerades till sju Oscars inklusive bästa film, bästa manliga huvudroll och bästa manus; den vann Oscar för bästa kvinnliga huvudroll (Ingrid Bergman[1]) och bästa scenografi. En 18-årig Angela Lansbury nominerades i sin filmdebut[2] till Oscar för bästa kvinnliga biroll.[3]

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]