Kameliadamen (film, 1936)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Kameliadamen
(Camille)
Kameliadamen
Lobbykort
Genredrama, romantik
RegissörGeorge Cukor
ProducentDavid Lewis, Bernard H. Hyman, Irving Thalberg
ManusAlexandre Dumas d.y, Zoe Akins
SkådespelareGreta Garbo
Robert Taylor
Lionel Barrymore
OriginalmusikHerbert Stothart, Edward Ward
Premiär1936
Speltid113 minuter
LandUSA
SpråkEngelska
IMDb SFDb

Kameliadamen, är en amerikansk film från 1936. Filmen är en filmatisering av den franske författaren Alexandre Dumas d.y.:s roman Kameliadamen (La Dame au camélias)

Handling[redigera | redigera wikitext]

Den vackra kurtisanen Marguerite Gautier (Greta Garbo) har kommit till Paris från landsbygden i mitten av 1800-talet. Hon går från den ena rike mannen till den andre i utbyte mot pengar, en vacker våning och vackra klänningar. Allt förändras dock när hon träffar den stilige unge Armand Duval (Robert Taylor) som hon först misstar för baron de Varville. Han är dock ingen baron utan en fattig ung man som avgudar henne.

Hon förälskar sig ohjälpligt i honom och ser chansen att börja ett nytt hedervärt liv vid hans sida. Hon bryter även med den kalle baron de Varville för att kunna tillbringa en sommar med Armand ute på landet. Deras lycka blir dock kort när Armands far söker upp Marguerite och ber henne att avstå från hans son. Det finns ingen framtid för Armand i anständiga kretsar så länge han förknippas med en kvinna som Marguerite, en kvinna han inte kan visa upp för varken sin familj eller sina vänner. Ifall Marguerite inte offrar deras kärlek kommer hon att ödelägga Armands framtid, menar fadern. Utom sig av olycka beslutar sig Marguerite för att göra det rätta och inbillar Armand att hon slutat älska honom.

Marguerite återknyter istället kontakten till den förhatlige baron de Varville och blir mycket sjuk. Armand förolämpar baronen och blir utmanad till duell. Han skadar de Varville och blir tvungen att resa utomlands ett halvt år. Under tiden vägrar Marguerite ha något med baronen att göra och blir mycket sjuk i lungsot. När Armand återvänder till Paris kan han inte motstå att söka upp henne när hon ligger på sin dödsbädd. För ett ögonblick lycklig över att ha återvunnit sin sanna kärlek dör hon i hans armar.

Tagline[redigera | redigera wikitext]

You who are so young - where can you have learned all you know about women like me?

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]

Nomineringar och priser[redigera | redigera wikitext]

Greta Garbo fick en Oscarsnominering 1938 för rollen som Marguerite Gautier. New York Film Critics Circle Awards utsåg Greta Garbo till bästa kvinnliga skådespelare för andra gången. Priset hade då endast delats ut tre gånger.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]