Gawain

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Gawain möter den gröna riddaren

Gawain är en av riddarna vid kung Arthurs hov och dessutom kungens systerson. På kymriska heter han Gwalchmai ap Gwyar, vilket antingen betyder Majs eller Fältets lök.

Den första gången Gawain nämns är i den walesiska sagan Culwch ag Olwen som antagligen är skriven någon gång på 1000-talet. Dock är det enbart ett stycke i början som ägnas åt Gawain. Hans namn förekommer även i ett par triader.

Det är först med Geoffrey of Monmouths Historia Regum Britanniae som han får större uppmärksamhet. I Geoffreys pseudohistoria så är Gawains mamma Anna syster till kung Arthur och hon är gift med Llev ap Kevarch (enare Lot av Lothian) som i sin tur är bror till Uriens av Rhedeg. Gawain är bror till Mordred, den som till slut förråder kung Arthur. (I senare versioner heter Gawains och Mordreds mamma ofta Morgause.)

Uriens har även en son Owein (Yvain i franska och engelska legender), och Owein och Gawain är nära förknippade i alla senare walesiska sagor. Likheten mellan deras namn gör att vissa forskare till exempel J.R.R. Tolkien menar att legenderna om Gawain kommer från vad som i dag är norra England (där Rhedeg en gång låg) och att dessa sagor kom ungefär samtidigt till Wales och England.

Synen på Gawain varierar i olika länders sagor. Den franske Gawain används som skurk, han blir ofta osmickrande jämförd med sagans hjälte. Medan han i England och Wales är den bäste riddaren och en allmän förebild, vilket framför allt kan ses i "Sir Gawain och den gröne riddaren".

I Morte d'Arthur så har Malory mer använt sig av den franska synen på Gawain. Här har även Gawain fått sällskap av fyra bröder, Agravain, Gaetris och Gareth samt sin elake halvbror Mordred. Sedan Lancelot dräpt Gaetris och Gareth så leder stridigheterna mellan Gawain (som får med sig kung Arthur) och Lancelot till slutet för både kung Arthur, Gawain och Mordred.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  • Bromwich, R and Evans D. S (1992), Culhwch and Olwen; An Edition and Study of the Oldest Arthurian Tale. Cardiff
  • Bromwich, Rachel (1978), Trioedd Ynys Prydain. Cardiff.
  • Tolkien, J.R.R and Gordon E.V (ed.) (1955), Sir Gawain and the Green knight. Oxford
  • Jones, G and Jones, T (1949) The Mabinogion. London.
  • Monmouth, Geoffrey (c. 1136) The history of the kings of Britain. Translated by Lewis Thorpe 1966. Oxford.
  • Rachel Bromwich, A.O.H Jarman and Brynley F. Roberts (ed.) The Arthur of the Welsh. Cardiff
  • Jenkins, Dafydd (1990) Gwalch: Welch. In Cambridge Medieval Celtic Studies 19