Gecarcoidea natalis

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Gecarcoidea natalis
Christmas Island red crab.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Leddjur
Arthropoda
Understam Kräftdjur
Crustacea
Klass Storkräftor
Malacostraca
Överordning Eucarida
Ordning Tiofotade kräftdjur
Decapoda
Infraordning Krabbor
Brachyura
Familj Gecarcinidae
Släkte Gecarcoidea
Art G. natalis
Vetenskapligt namn
§ Gecarcoidea natalis
Auktor Pocock, 1888
Hitta fler artiklar om djur med

Gecarcoidea natalis är en landlevande röd krabba som är endemisk för Julön i Indiska oceanen. Krabban är känd för de årliga vandringar som individerna gör mellan öns skogar där de vanligen lever och havsstranden där de fortplantar sig. Uppskattningsvis fanns det tidigare så många som upp till 120 miljoner krabbor på ön, men sedan populationen av den från Afrika introducerade myran Anoplolepis gracilipes kraftigt började öka under 1990-talet har 15-20 miljoner krabbor dödats av myrorna. Krabbor som vandrar riskerar också att dödas då de korsar vägar och järnvägar.

Trots att Julön idag är känd för dessa krabbors spektakulära massvandringar så nämns krabbornas förekomst på ön knappt alls av dess tidigaste invånare. Det är möjligt att krabbans påfallande stora population delvis kan bero på utrotandet av den för Julön endemiska råttan Rattus macleari 1903, vilken tidigare kan ha hållit krabbans population nere.

Krabborna når som fullvuxna en storlek på upp till 116 millimeter mätt över ryggskölden. Hanarna blir vanligen något större än honorna. Klorna är vanligen lika stora, om inte en klo skadas eller förlorats och en ny håller på att växa ut. Honorna har mindre klor än hanarna. Efter tredje levnadsåret får honorna bredare bakkropp än hanarna. Krabbornas föda består främst av löv och blommor som fallit ner på marken, men ibland även av andra djur, inräknat andra krabbor, om de exempelvis hittar dem döda.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]