Generalkaptenskapet Filippinerna

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Generalkaptenskapet Filippinerna
Capitanía General de las Filipinas (Spanska)

15651898
Flagga Vapen
Huvudstad Manila
Språk Spanska
Religion Romersk-katolsk kristendom
Statsskick Monarki
Bildades 27 april 1565


Upphörde 10 december 1898
 – upphörde genom Parisfreden
Areal 300 000 km² (1881)
Folkmängd 7 450 000 (1872)
Valuta Real de a ocho
Peso fuerte

Generalkaptenskapet Filippinerna (spanska: Capitanía General de las Filipinas) var ett administrativt distrikt inom Spanska imperiet. Det bestod av det som senare kom att bli moderna staten Filippinerna och associaterade spanska Stillahavsbesittningar. Det bildades 1565 med de första permanenta spanska bosättningarna och utgjorde en del av Vicekungadömet Nya Spanien.

Förvaltning[redigera | redigera wikitext]

I århundraden lydde kolonin i ekonomiska frågor under Vicekungadömet Nya Spanien, medan administrativa frågor beslutades av Spanska kronan eller Consejo de Indias. 1821, då Mexiko blivit en oberoende stat, överfördes all kontroll till Madrid.

I spetsen för förvaltningen stod en av Spanien på sex år utnämnd generalkapten, som i sin person förenade den militära och civila makten och som även presiderade i Real audiencia (högsta domstolen) i Manila. I spetsen för katolska kyrkan stod en ärkebiskop (i Manila) och tre biskopar.

Även om Filippinerna genom sin produktionskraft samt genom sitt läge hade kunnat bilda en av de viktigaste punkterna för den östasiatiska handeln, gjorde den spanska regeringen gjort så gott som ingenting för deras utveckling. Statsinkomsterna utgjorde av personliga avgifter för den inhemska befolkningen infödingarna (spanjorer och utlänningar var skattefria), tobaksmonopol, in- och utförseltullar, avgifter för försäljning av palmvin samt för tillåtelse att hålla offentliga tuppfäktningar. Inkomsterna uppgick 1876 till 53 miljoner kr, utgifterna till 55,3 miljoner.

Källor[redigera | redigera wikitext]