Tuppfäktning

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Tuppfäktning i Indien.
Tuppfäktning på en 1700-talsmålning av Johann Zoffany

Tuppfäktning är en vadhållningssport där två tuppar fås att strida mot varandra. Striden kan leda till ena partens död. Åskådarna ges möjlighet att satsa pengar på vem som ska vinna.

På vissa platser är det vanligt att man fäster sporrar på tupparnas ben. Under tuppfäktningens storhetstid i 1600-talets England förekom det sporrar gjorda av silver.

Tuppfäktning är, eller har varit, populärt och en allmänt accepterad tradition i stora delar av världen. Under Tudoreran hade Westminsterpalatset en permanent "cockpit", det vill säga en tuppfäktningsarena. Även USA har en lång tradition av tuppfäktning och det ska ha uppskattats av George Washington och Thomas Jefferson.[1] Numera är det förbjudet i många länder, utifrån uppfattningen att det är djurplågeri, bland annat Sverige, Spanien, Storbritannien, Frankrike och USA. I USA var Louisiana den sista delstaten att förbjuda tuppfäktning 2007. Det är dock fortfarande tillåtet i vissa amerikanska territorier, bland annat Puerto Rico. Det är fortfarande populärt i många länder, bland annat i delar av Latinamerika och Asien. I många länder finns särskilda tuppfäktningsarenor.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Last US state bans cockfighting, BBC News, 2007-07-13

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]