Georg Friedrich av Preussen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Georg Friedrich av Preussen, 2014.

Georg Friedrich Ferdinand av Preussen, (ty. Georg Friedrich Ferdinand Prinz von Preußen[1], Georg Friedrich von Preussen), född 10 juni 1976 i Bremen, Västtyskland, är son till Louis Ferdinand Prinz von Preussen (1944–1977) och Donata zu Castell-Rüdenhausen (1950-2015) och därmed barnbarns barnbarn till Vilhelm II, Tysklands siste kejsare och Preussens siste kung.

Utbildning och yrke[redigera | redigera wikitext]

Georg Friedrich har studerat vid Technische Universität Bergakademie Freiberg i Freiberg och är även reservofficer i tyska infanteriet i Bundeswehr. Han är ordförande för och hedersledamot av ett antal olika samfund med främst kulturhistorisk inriktning, särskilt kring förvaltandet av det historiska kungariket Preussens slott och kulturmiljöer.

Familj[redigera | redigera wikitext]

Prins Georg Friedrich är sedan 1994 överhuvud för huset Hohenzollern och av tyska monarkister[vilka?] ansedd som arvtagare (jfr. tronpretendent) till den sedan Tyska novemberrevolutionen 1918 avskaffade preussiska kungatronen respektive tyska kejsartronen. Han efterträdde i dessa roller sin farfar, prins Louis Ferdinand av Preussen, då hans far omkommit i en olycka före farfaderns bortgång.

Sedan 25 augusti 2011 är han gift med Sophie av Preussen, född Sophie av Isenburg 1978. Den följande kyrkliga ceremonin den 27 augusti i Friedenskirche i Potsdam TV-sändes av RBB.

Den 20 januari 2013 föddes parets tvillingsöner Carl Friedrich och Louis Ferdinand. De döptes i en ceremoni 22 juni 2013 på Burg Hohenzollern. Dottern Emma Marie föddes 2 april 2015 i Bremen. Familjen är bosatt i stadsdelen Babelsberg i Potsdam.

Titlar[redigera | redigera wikitext]

I enlighet med artikel 109 i Weimarrepublikens republikanska grundlag från 1919 omvandlades alla adels- och furstetitlar från det tyska Kejsardömet till en del av bärarnas namn; han tituleras därför officiellt Herr Georg Friedrich Prinz von Preußen i Tyskland.

Han har i en intervju från 2005 sagt sig varken ha eller eftersträva någon politisk roll.[2]

Georg Friedrich är officiellt i arvsföljden till den brittiska tronen, såsom nr 150 i rang (2006).

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ I enlighet med Weimarrepublikens konstitution omvandlades alla ärftliga titlar (såväl kungliga som adliga) till delar av bärarnas efternamn; Prinz von Preußen är därmed hans efternamn i strikt juridisk mening och inte en kunglig titel.
  2. ^ "Ich brauche kein Schloss" Arkiverad 7 december 2010 hämtat från the Wayback Machine., Artikel i Cicero, juni 2005

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]