George Beverloo

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Uppslagsordet ”Beverloo” leder hit. Ej att förväxla med Guillaume Cornelis van Beverloo.
George Beverloos gravvård på Romersk-katolska norra begravningsplatsen i Solna kommun.

George Martin Beverloo, född 29 juli 1924 i Ljusne, död 5 november 1982 i Solna församling,[1] var en svensk sportjournalist, tecknare, författare och kolumnist.

Beverloo var av vallonsk härstamning. Utbildad vid Tekniska Skolan. Inledde sin tecknarbana med sportteckningar i Stockholms-Tidningen, Svenska Dagbladet och Aftonbladet. Så småningom började han teckna för tidningen Motor, där han fram till sin död var en tongivande medarbetare - inte minst inom området bilsäkerhet. Även Datasaab och tidningen Allers hörde till hans uppdragsgivare. Hans teckningar var inte enbart för att roa, mycket av det han gjorde var resultat av att han noggrant hade satt sig in i det han beskrev. Beverloo var mycket intresserad av och kunnig inom vetenskapliga områden, framför allt medicin, flygvetenskap och rymdforskning, vilket resulterade i en mängd pedagogiska teckningar. I samarbete med flera av den tidens mest framstående läkare gjorde han reportage som förklarade skeenden i människokroppen. Han anlitades som illustratör i flera TV-program, bl a om utvecklingen av stridsflygplanet Viggen där han även bidrog med en manuellt tecknad filmsekvens. Det finns många böcker med och av Beverloo, bl a "Bilar och Brudar" (1959). År 1983 utkom boken "Beverloo" med en mängd av hans teckningar. Den som kan se ut som en minnessamling, men boken var redan planerad när Beverloo avled.

George Beverloo var från 1947 till sin död gift med Lilliane, född Rydén. De har två döttrar, Margaretha Beverloo Smith och Anne-Marie Beverloo.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sveriges dödbok 1901-2013, (Version 6.0) Sveriges släktforskarförbund (2014) ISBN 9187676648

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]