Gerd Miller

Från Wikipedia
Gerd Miller
Född20 juni 1925[1]
Maria Magdalena församling[1], Sverige
Död28 maj 1988[1] (62 år)
S:t Johannes församling[1], Sverige
Medborgare iSverige
Utbildad vidWelamsons målarskola
SysselsättningIllustratör
Redigera Wikidata

[2]Gerd Miller, född Fridén 1925 i Stockholm, död 1988, var en svensk illustratör, verksam framförallt under 1950-talet.

Miller växte upp i Vasastan i Stockholm. Efter genomgången folkskola på Matteusskolan fick hon som fjortonåring avbryta sin formella skolgång på grund av tuberkulos och vistades långvarigt på sanatorium. Miller studerade i början av 1940-talet på Welamssons konst och illustrationsskola i Stockholm och började därefter att få uppdrag att illustrera i olika veckotidningar och böcker. Hon var från senare delen av 1940-talet och in på 60-talet knuten till Vecko-Revyn och arbetade därefter på frilansbasis med ateljé i sitt hem. Hon bodde i början av 1950-talet en tid i New York och studerade då på den amerikanska konstskolan Art Student's League. Hon gifte sig 1952 med amerikanen Bob Miller, konstvetare och stridsflygare i Europa under andra världskriget.

Miller illustrerade noveller och följetonger för tidningar som Allers, Husmodern, Året runt och Damernas Värld samt bokomslag, bland annat för Åhlén & Åkerlunds förlag. Hon frilansade även för engelska och franska modemagasin, som exempelvis Elle, och var ofta anlitad som mode- serie- och mönstertecknare.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c d] Sveriges dödbok, omnämnd som: 19250620-0845 Miller, Gärd Ann-Mari, läst: 2 januari 2019.[källa från Wikidata]
  2. ^ ”Gärd Ann-mari (Gerd) Miller”. Gärd Ann-mari (Gerd) Miller. https://skbl.se/sv/artikel/GerdMillerler. Läst 14 oktober 2023. 

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

Litteratur[redigera | redigera wikitext]