Germania, Djursholm

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Germaniaparken.
Germaniaviken.

Germania förekommer som del av namn på en vik (Germaniaviken), en väg (Germaniavägen) och en park (Germaniaparken) intill Stora Värtan i Djursholm i Danderyds kommun. En järnvägshållplats på den år 1976 nedlagda Eddavägslinjen på Djursholmsbanan hette också Germania.

Namnet Germania, som syftar på antika berättelser om ett folk i norra Europa, etablerades år 1889 i den första planen för den nya villastaden, vars gatunät och kvarter till stor del namngavs med inspiration från nordisk mytologi och sagovärld. Även många byggnader i de äldre delarna av Djursholm har stilmässiga drag som refererar till nordisk mytologi. Germania var även namnet på en villa i området, med adressen Germaniavägen 7.[1] Germaniaviken kallas på tidiga kartor över villastaden Djursholm för Österviken. Ett äldre namn är Sielviken.[2]

Kulturellt intressant bebyggelse[redigera | redigera wikitext]

Visdiktaren Alice Tegnér bodde mellan 1890 och 1912 i den numera rivna "Villan Tegnabo", med adress Germaniavägen 5.[3] Under hösten och vintern 1891–1892 bodde August Strindberg i villan på Germaniavägen 21 som ritades år 1889 och hör till de allra första villorna som uppfördes i det nygrundade villasamhället.

Vid Germaniaviken ligger Villa Delin på adressen Strandvägen 43. Huset, som är ritat av Léonie Geisendorf, är en representant för en modern arkitektur som i kommunens kulturminnesvårdsprogram år 1985 beskrivs som en "närmast brutalistisk betongvilla".

I Germania finns också villan på fastigheten Grotte 7, som ibland har kallats "prinsvillan".

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Djursholms fornnordiska namn, vägar, villor och kvarter. Djursholms forntid och framtid, 2003, ISBN 91-974122-2-8
  2. ^ Djursholm, vår hembygd, K.E. Renqvist, 1961
  3. ^ Danderyds kommuns webbplats