Germania, Djursholm

Germaniaparken.

Germaniaviken.

Germania förekommer som del av namn på en vik (Germaniaviken), en väg (Germaniavägen) och en park (Germaniaparken) intill Stora Värtan i Djursholm i Danderyds kommun. En järnvägshållplats på den år 1976 nedlagda Eddavägslinjen på Djursholmsbanan hette också Germania.

Namnet Germania, som syftar på antika berättelser om ett folk i norra Europa, etablerades år 1889 i den första planen för den nya villastaden, vars gatunät och kvarter till stor del namngavs med inspiration från nordisk mytologi och sagovärld. Även många byggnader i de äldre delarna av Djursholm har stilmässiga drag som refererar till nordisk mytologi. Germania var även namnet på en villa i området, med adressen Germaniavägen 7.[1] Germaniaviken kallas på tidiga kartor över villastaden Djursholm för Österviken. Ett äldre namn är Sielviken.[2]

Kulturellt intressant bebyggelse[redigera | redigera wikitext]

Visdiktaren Alice Tegnér bodde mellan 1890 och 1912 i den numera rivna Villan Tegnabo med adress Germaniavägen 5.[3] Under hösten och vintern 1891–1892 bodde August Strindberg i villan på Germaniavägen 21 som ritades år 1889 och hör till de allra första villorna som uppfördes i det nygrundade villasamhället.

Vid Germaniaviken ligger Villa Delin på adressen Strandvägen 43. Huset, som är ritat av Léonie Geisendorf, är en representant för en modern arkitektur som i kommunens kulturminnesvårdsprogram år 1985 beskrivs som en "närmast brutalistisk betongvilla".

I Germania finns också villan på fastigheten Grotte 7, som ibland har kallats "prinsvillan".

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Djursholms fornnordiska namn, vägar, villor och kvarter. Djursholms forntid och framtid, 2003, ISBN 91-974122-2-8
  2. ^ Djursholm, vår hembygd, K.E. Renqvist, 1961
  3. ^ Danderyds kommuns webbplats