Gilligan's Island

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Gilligan's Island är en amerikansk komediserie som gick i tre säsonger mellan åren 1964 och 1967. Det gjordes totalt 98 avsnitt av serien.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Gilligan är kapten på båten SS Minnow, och tillsammans med sin vän Jonas "The Skipper" Grumby och fem passagerare ska han ge sig ut på en tretimmarskryssning. När de kommit ut till havs så blåser det upp till storm och de hamnar på en öde ö.

Båten har fått så stora skador att den inte går att laga, så de sju personerna kan inte ta sig ifrån ön. De bygger hyddor och skapar ett eget samhälle på ön, och de får uppleva många äventyr tillsammans.

Deras enda förbindelse med omvärlden är en radio.

Om serien[redigera | redigera wikitext]

Serien blev snabbt väldigt populär i USA, och dess popularitet fortsätter att växa än idag tack vare att den fortfarande visas i repris och att den i USA finns tillgänglig på DVD. Den första säsongen är inspelad i svartvitt och säsong 2-3 är inspelade i färg. Serien har aldrig visats i Sverige.

Seriens ursprungliga titel var Lost on Gilligan's Island, och från början var det tänkt att det skulle bli en äventyrsserie. Man spelade in ett avsnitt och presenterade det för cheferna på TV-bolaget som skulle sponsra och producera serien, men de tyckte att avsnittet var alldeles för otäckt för att visas i TV. Så seriens skapare och manusförfattare satte sig för att börja göra en massa ändringar, för de ville verkligen att serien skulle bli av. Resultatet blev en komediserie för hela familjen med titeln Gilligan's Island.

Serien spelades in på ön Oahu i Hawaii, där även Lost spelades in.

År 1967 lades Gilligan's Island ned, efter tre säsonger. Både TV-tittarna och de som gjorde serien ville att serien skulle fortsätta ett tag till. Trots detta så bestämde TV-bolaget som producerade serien att den skulle läggas ner. TV-bolaget ville istället satsa på en såpopera.

Under slutet av 1970-talet gick det en tecknad version av Gilligan's Island med titeln The New Adventures of Gilligan, där skådespelarna från originalserien gör rösterna. Under början av 1980-talet gjordes en till tecknad version av Gilligan's Island med titeln Gilligan's Planet, som är en science fiction-version av originalserien. Även i den serien är det skådespelarna från originalserien som gör rösterna, utom Tina Louise som inte ville medverka som Ginger. Istället fick Dawn Wells spela både Mary Ann och Ginger i Gilligan's Planet.

År 1979 gjordes det en film av serien, Rescue from Gilligan's Island, där de strandsatta lyckas ta sig ifrån ön. År 2011 var det tänkt att en ny film baserad på serien, med nya skådespelare, skulle haft premiär men den filmen blev dock aldrig av.

Signaturmelodin[redigera | redigera wikitext]

Signaturen till serien heter The Ballad of Gilligan's Isle, och den skrevs av Sherwood Schwartz och George Wyle. Det skrevs två olika versioner av sången, och båda användes till serien. Den första versionen användes till säsong ett, och den framfördes av sånggruppen The Wellingtons.

Till den andra versionen av sången har några små förändringar skett. Det är fortfarande samma melodi, men man har ändrat texten och lagt till några textrader. Den andra versionen användes till säsong två och tre, och den framfördes av The Eligibles.

Rollista (urval)[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]