Såpopera

Från Wikipedia

En såpopera, så kallad såpa (engelska soap opera), eller tvålopera, är en TV-serie i följetongsformat av sentimental eller melodramatisk karaktär. Dagligvarujätten Procter & Gambles eget produktionsbolag producerade och sponsrade världens första såpopera som sändes i amerikansk radio på 1930-talet. Procter & Gamble var kända för att tillverka tvål, "soap" på engelska, vilket är skälet till att termen "soap opera" myntades.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Den moderna dramaserien har sitt ursprung i amerikanska radiodramer som sändes under dagtid på 1920-talet. Dessa riktade sig främst till hemmafruar. Sponsringen i programmen var följaktligen främst riktad till dessa, vilket medförde en stor koncentration av reklam för tvättmedel. Termen ”soap opera” uppkom från det engelska ordet för tvål (och delvis även tvättmedel) ”soap”. Detta översattes sedan direkt till svenska, och ordet kom att bli ”såpopera” (ofta förkortat till endast ”såpa”). Den första större TV-såpan var "Faraway Hill" 1946.[1]

Guiding Light är den amerikanska dagsåpan som är föregångaren i genren och är också den hittills mest långlivade, serien sändes i 57 år innan den lades ner år 2009. Egentligen är dess historia ännu längre än så eftersom den började som radioserie redan 1937. Den gick 1952 över till att bli TV-serie, vilken kom att göras i 15 762 avsnitt. Skapades av Irna Phillips (det namnet kommer snart tillbaka) och handlar om en grupp familjer i den påhittade staden Springfield i mellanvästern.

Serien Lödder, Soap på originalspråket, var tänkt som en parodi på genren men blev med tiden själv en sådan. Det är antagligen genom detta program ordet har fått fäste i det svenska språket. Ironiskt nog hade det aldrig visats någon amerikansk såpopera i Sverige innan Lödder. Däremot hade brittiska serier som Forsytesagan (1967), Arvingarna, Onedinlinjen och Hem till gården blivit populära i Sverige redan tidigare.

Procter & Gamble[redigera | redigera wikitext]

Dagligvarujätten Procter & Gambles eget produktionsbolag producerade och sponsrade världens första såpopera, som sändes i amerikansk radio på 1930-talet. Procter & Gamble var kända för att tillverka tvål, "soap" på engelska, vilket är skälet till att termen "soap opera" myntades. När såpoperan bytte medium till TV under 1950- och 1960-talen producerades de allra flesta av Procter & Gamble Productions. Såpoperan Makt och begär sänds än idag på CBS och produceras och sponsras fortfarande av Procter & Gamble.

Några av de TV-serier som producerats av Procter & Gamble:

Procter & Gamble Productions var ursprungligen inblandade i Dawson's Creek som de skulle producera i samarbete med Sony Pictures Television men P&G hoppade av efter att pressen sågat serien och dess innehåll.

Genren[redigera | redigera wikitext]

Det är vanligt att en såpopera utspelas i en miljö där det finns ett begränsat antal personer, och där man kan skapa ett visst mått av dramatik. Ofta förläggs därför handlingen till en familj, eller en arbetsplats såsom ett sjukhus. Handlingen är oftast enkel att förstå, detta i syfte att locka en så bred publik som möjligt. Vanligt förekommande är även tillbakablickar, som gör att nytillkomna tittare kan börja följa med mitt i serien, eller mitt i en säsong.

En såpopera utmärker sig genom en kontinuerlig handling som främst baseras på karaktärernas relationer till varandra. Handlingen är ofta utsträckt över flera säsonger och har inget planerat slut. De äldsta amerikanska såporna har sänts i tiotusentals avsnitt och började sändas redan i radio på 1920-talet. Karaktärerna utvecklas och åldras ofta i samma takt som skådespelarna som spelar dem. Om en skådespelare vill sluta är det vanligt att rollen ersätts av en annan skådespelare; på så sätt behöver karaktären inte skrivas ut ur handlingen.

Både dags- och kvällssåpor använder så kallade cliffhangers för att få tittaren att bli nyfiken att se nästa avsnitt. Miljöerna kan variera, men de handlar om ungefär samma saker; till exempel handlar Dallas om rika människor och Coronation Street mer om vardagsmänniskor.

Dagtidssåpor[redigera | redigera wikitext]

Dagtidssåpan gick från radio till TV under 1940 - 1960-talet. Till skillnad från primetime-såporna så sänds dagtidssåporna fem dagar i veckan och har ett betydligt högre produktionstempo varför alla scener spelas in i studio, även de som ska föreställa utomhus. Några av dessa serier går än, som Våra bästa år. Ett tydligt kännetecken för dessa är scener som överlappar avsnitt, en utmärkande scen kan hålla på i flera avsnitt.

Primetimesåpor[redigera | redigera wikitext]

Kvällssåpan kallas "Primetime Soap" i USA. Här har man ett annat upplägg som mer liknar filmens, där det finns en förflyttning i tid. Exempel är Dallas, Maktkamp på Falcon Crest samt de svenska Rederiet och Varuhuset. En primetimesåpa brukar i regel inte sändas i över 1000 avsnitt, oftast sänds de i omkring 200-400 avsnitt och är alltså avsnittsmässigt något kortare än dagtidssåporna, dock har primetimesåporna oftast mycket större tittarsiffror än dagtidssåporna eftersom de sänds kvällstid på bästa sändningstid. Det svenska exemplet Andra Avenyn har fler likheter med en dagtidssåpa.

Längst pågående i världen[redigera | redigera wikitext]

Den här topplistan rankar de såpoperor som pågått under längst tid i världen samt de som sänt flest avsnitt.

  Serie Start Antal år Antal avsnitt Status
1 Guiding Light

Den här amerikanska dagsåpan var stilbildande i genren och pågick 57 år i TV-rutan. Egentligen är dess historia ännu längre eftersom den började som radioserie redan 1937. Den flyttade över till TV 1952 och det är det vi räknar här. Den 18 september 2009 sändes i USA avsnitt 15 762, det allra sista. Serien skapades av Irna Phillips och handlade om en grupp familjer i den påhittade staden Springfield i mellanvästern. Serien innehar Guinness rekordbok i den längst producerade såpoperan i världen.

1952 57 år 15 762 Avslutad
2 General Hospital

Den här sjukhussåpan gjorde sin debut 1963 och lever fortfarande: idag har den rullat i 60 år och firade sitt 13 000:e avsnitt år 2014. Skapades av Frank och Doris Hursley, liksom Phillips storheter i såpabranschen. Innehar rekordet i att vara den såpopera i världen, av de som fortfarande produceras och sänds, som har sänt flest avsnitt.

1963 60 år 15 335

(13 oktober 2023)

Pågår
3 Days of Our Lives

Serien följer invånarna i påhittade staden Salem. En av skaparna var Irna Phillips. Serien visas även i Sverige på Viafree, då under namnet Våra bästa år. I Sverige ligger man ca tre år efter USA. Serien nämns ofta i TV-serien Vänner eftersom karaktären Joey fick jobb i Days of Our Lives.

1965 58 år 14 099

(20 april 2021)

Pågår
4 As the World Turns

Ännu en dagtidssåpa, som kretsade kring advokater, läkare och deras familjer i den påhittade staden Oakdale. Serien hade premiär 1956, men lades ned den 17 september 2010. En milstolpe i det att den var den första amerikanska halvtimmessåpan (dessförinnan var en kvart det vanliga formatet). Skapad av samma Irna Phillips som låg bakom Guiding Light.

1956 54 år 13 858 Avslutad
5 The Young and the Restless

Serien skapades av William J. Bell och Lee Phillip Bell som skapade den fiktiva staden Genoa City, Wisconsin där hela serien utspelar sig. När serien debuterade på amerikansk television kretsade handlingen ursprungligen kring två familjer bosatta i staden Genoa City, den rika familjen Brooks och den fattiga familjen Foster. Premiären skedde den 26 mars 1973 och har sänts oavbrutet sedan dess. I Sverige har serien sänts i omgångar i TV4.

1973 50 år 12 090

(20 april 2021)

Pågår
6 One Life to Live

Utspelades i den fiktiva Philadelphia-förorten Llanview och kretsade i hög grad kring figuren Viktoria Lords liv och prövningar. Hade premiär den 15 juli 1968 och sändes dagligen fram tills den lades ned den 13 januari 2012. Totalt producerades 11 096 avsnitt. Skapades av Agnes Nixon som även var huvudförfattare på Guiding Light.

1968 43 år 11 096 Avslutad
7 All My Children

Även denna skapad av Agnes Nixon. All My Children kretsade, liksom de övriga långkörarna, kring människorna i en påhittad stad, och här försökte man medvetet arbeta in olika sociala frågor i handlingen. Serien hade premiär den 5 januari 1970 och sändes sedan i totalt 41 år med 10 712 avsnitt. Seriens sista avsnitt sändes den 23 september 2011.

1970 41 år 10 712 Avslutad
8 Coronation Street

Europas främsta bidrag till maratontoppen är brittiska Coronation Street som premiärsändes 1960. Följer grannarna på Coronation Street i fiktiva Weatherfield, som i sin tur baserats på Salford utanför Manchester. Serien har nu sänts i 63 år, och den satte rekord den 17 september 2010 som längst pågående såpa som fortfarande är i produktion[2].

1960 63 år 10 304

(20 april 2021)

Pågår
9 Search for Tomorrow

Kretsade kring hemmafrun Joanne Gardner, och hennes vänner och grannar. Premiärsändes redan 1950 och var i likhet med flera av de andra serierna ett liveprogram från början. Totalt blev det 35 år (1951-1986) och 9 130 avsnitt. Agnes Nixon var inblandad, även om det var Roy Winsor som skapade serien.

1951 35 år 9 130 Avslutad
10 Hem till gården

Emmerdale (tidigare Emmerdale Farm) som den heter på engelska, debuterade 1972 och är fortfarande en av de populäraste såporna i brittisk TV. I Sverige sänds serien på TV4.

1972 51 år 9 025

(19 april 2021)

Pågår
11 Another World

Liksom i flera av de andra serierna var det Irna Phillips som skapade Another World och Agnes Nixon som var huvudförfattare. Another World gick från 1964 till 1999 och hann med 8 891 avsnitt under sina 35 år i rutan.

1964 35 år 8 891 Avslutad
12 Grannar

Grannar (Neighbours) är en australisk såpa som startade 1985. Tittarna får följa livet på Ramsay Street i förorten Erinsborough. Serien var tidigare inriktad på traditionella familjeproblem, men har med tiden blivit mer dramatisk och med mer inriktning på ungdomar och unga vuxna. Största publiken har alltid funnits i Storbritannien, i Sverige har Grannar sänts av TV3.

1985 38 år 8 606

(23 april 2021)

Pågår
13 Glamour

Glamour - eller The Bold and the Beautiful som den heter på engelska, skapades av William J. Bell och Lee Phillip Bell. Serien utspelar sig i Los Angeles modevärld där familjen Forrester regerar med sitt företag Forrester Creations. Glamour hade premiär den 23 mars 1987. I Sverige sänds serien på Sjuan.

1987 36 år 8 533

(20 april 2021)

Pågår

Amerikanska såpoperor[redigera | redigera wikitext]

Dagtid[redigera | redigera wikitext]

Primetime[redigera | redigera wikitext]

Tittarsiffror[redigera | redigera wikitext]

Såpoperorna som sänds dagtid i USA är fortsatt populära enligt tittarsiffror från Nielsen ratings. Den mest sedda såpan i USA är Makt & begär som dagligen attraherar nästan 5 miljoner tittare i snitt. Under perioder har Makt & begär också visats i Sverige av TV4. Internationellt är Glamour den mest sedda såpan, tillika den i Sverige mest sedda. Den fullständiga listan över tittarsiffror för såpoperorna i USA presenteras nedan.

TV-året säsongen 2008-2009[redigera | redigera wikitext]

Snittsiffror för den 22 september 2008 till 15 maj 2009

Svenska serier[redigera | redigera wikitext]

De serier som nämns nedan producerades och sändes under 80-, 90- och början av 00-talet. Såpoperan har sedan dött ut till förmån för reality-TV. Den senaste svenska såpoperan som gick på TV var Andra Avenyn. Den slutade dock gå på TV efter våren 2010. Tre Kronor släpptes senare på DVD-boxar, vilket även Skilda världar håller på att göras.

Norska såpoperor[redigera | redigera wikitext]

Brittiska såpoperor[redigera | redigera wikitext]

Australiensiska såpoperor[redigera | redigera wikitext]

Tyska såpoperor[redigera | redigera wikitext]

Kanadensiska såpoperor[redigera | redigera wikitext]

 • 49th & Main
 • The City
 • Le Cœur a ses raisons
 • Hillside
 • House of Pride
 • Metropia
 • North/South
 • Paradise Falls
 • Riverdale
 • Scarlett Hill
 • Strange Paradise
 • Train 48

Kroatiska såpoperor[redigera | redigera wikitext]

 • Villa Maria (2004 - 2005)
 • Ljubav u Zaleđu (2005 - 2006)
 • Zabranjena Ljubav (2005 - 2008)
 • Obični Ljudi (2006 - 2007)
 • Ponos Ratkajevih (2007 - 2008)
 • Sve će biti dobro (2008 - 2009)

Holländska såpoperor[redigera | redigera wikitext]

 • Goede Tijden, Slechte Tijden
 • ONM

Egyptiska såpoperor[redigera | redigera wikitext]

 • Commonwealth Hall
 • Wajh al-Qamar

Finska såpoperor[redigera | redigera wikitext]

Franska såpoperor[redigera | redigera wikitext]

 • Le Cœur a ses raisons
 • La famille Plouffe
 • Francoeur
 • Grand-Papa
 • Lance et compte
 • Au nom de la loi
 • Les Soeurs Elliot

Nyzeeländska såpoperor[redigera | redigera wikitext]

 • City Life
 • Close to Home
 • Shortland Street

Italienska såpoperor[redigera | redigera wikitext]

 • La Famiglia dei Furfanti
 • Jaula de Lobos
 • La Luce di Vita
 • Mundo de Mentiras

Belgiska såpoperor (flamländska)[redigera | redigera wikitext]

 • Familie (vtm)
 • Thuis (vrt één)

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]