Gränsfolken

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Gränsfolken
Genre Drama
Regissör Mauritz Stiller
Manus Peter Lykke-Seest
Skådespelare Egil Eide, Richard Lund, John Ekman
Originalmusik Paul Krill, Hermann Gramss
Produktionsbolag AB Svenska Biografteatern
Premiär 1913
Speltid 51 minuter
Land Sverige
Språk Svenska
IMDb SFDb

Gränsfolken är en svensk stumfilm från 1913 i regi av Mauritz Stiller.

Om filmen[redigera | redigera wikitext]

Filmen premiärvisades 21 november 1913Verdensspeilet i Kristiania Norge. Filmen spelades in vid Svenska Biografteaterns ateljé samt dess omgivningar på Lidingö, med extreriörscener från Visby med omgivningar. För foto svarade Julius Jaenzon och Hugo Edlund.

Filmen baseras på Émile Zolas roman La débâcle utgiven 1892 som den nittonde och näst sista delen i hans stora romansvit Les Rougon-Macquart. Romanen kom i svensk översättning I grus och spillror 1899.

Filmen var en av Svenska Bios största dåtida internationella framgångar och den exporterades till Norge, Danmark, England, Irland, Finland, Belgien, Frankrike, Italien, Österrike, Grekland, Albanien, Montenegro, Turkiet, Sydafrika, Australien, Nya Zeeland, Japan, Kanada och USA. I Finland förbjöds dess offentliga förevisande av filmcensuren den 21 november 1914.

Filmen ansågs länge vara förlorad men 2009 återfanns en tintad nitratkopia av den i en kyrka i sydvästra Polen. Kopian hade hamnat där efter att en polsk präst som samlade på film hade han bytt till sig den av en tjeckisk präst någon gång på 1940-talet.

Rollista i urval[redigera | redigera wikitext]