Mauritz Stiller

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Mauritz Stiller
Mauritz Stiller, 1927
Mauritz Stiller, 1927
Född Moshe Stiller
17 juli 1883
Helsingfors, Finland
Död 8 november 1928 (45 år)
Stockholm, Sverige
Andra namn Mosje, Moje (smeknamn)
Aktiva år 1899–1928
IMDb SFDb

Mauritz Stiller, egentligen Moshe Stiller, född 17 juli 1883 i Helsingfors i Finland, död 8 november 1928 i Stockholm, var en regissör, skådespelare och manusförfattare. Tillsammans med Victor Sjöström bildade han 1922 filmproduktionsbolaget AB Svensk Filminspelning. Han anses ha varit den som upptäckte Greta Garbo. Stillerska Filmgymnasiet på Lidingö är uppkallat efter honom.

Karriär i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Mauritz Stiller (till höger om kameran) och Julius Jaenzon 1922 vid inspelningen av Gunnar Hedes saga.

Flera av Stillers filmer hade en raffinerad berättarstruktur med olika fiktiva nivåer. I inledningen av Vingarne (1916) får exempelvis regissören Stiller en idé till en film när han står och tittar på Carl Milles skulptur med samma namn, och resten av Vingarne handlar om förverkligandet av denna filmidé. Vingarne avslutas med galapremiären av denna film, som också heter Vingarne, på Röda Kvarn i Stockholm.

Thomas Graals bästa film (1917) handlar om manusförfattaren Thomas Graal (spelad av Victor Sjöström) som förälskar sig i sin sekreterare Bessie. Efter att hon lämnat honom börjar han skriva ett filmmanus om deras möte och fantiserar sedan ihop en fortsatt kärlekshistoria. I takt med att han skriver på sin berättelse får vi se den rullas upp i bild, samtidigt som vi också får se vad som faktiskt händer i hans och Bessies liv. Filmen blev så populär att också en uppföljare, Thomas Graals bästa barn (1918), gjordes.

År 1920 hade Stillers Erotikon premiär, en komedi som skildrar det flirtiga spelet mellan den gifta Irene och hennes rivaliserande beundrare, Felix och Preben. "Det är omöjligt att tänka sig Ernst Lubitsch utan denna föregångare av Mauritz Stiller."Ingmar Bergman.

Stiller återvände sjuk till Sverige 1928. Han dog senare samma år den 8 november klockan 01.15 på Röda korsets sjukhem i Stockholm.[1] Han är begravd på Judiska församlingens begravningsplats inom Norra begravningsplatsen i Stockholm.

Mary Pickford, Douglas Fairbanks, Mauritz Stiller och Ivar Kreuger ombord på M/Y Loris, under Pickfords och Fairbanks stockholmsbesök 1924.

Filmografi[redigera | redigera wikitext]

Greta Garbo och Mauritz Stiller ombord på ångfartyget S/S Drottningholm på sin väg till USA 1925.

Teater[redigera | redigera wikitext]

Regi[redigera | redigera wikitext]

År Produktion Upphovsmän Teater
1915 Oväder
August Strindberg Intima teatern

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Dagens Nyheter 9 november 1928 sid.9 Filmregissör Stiller död.

Källor[redigera | redigera wikitext]


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]