Gröna studenter

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Gröna studenter
Språkrör Klara Westby, Malte Roos
Grundat Våren 2002
Huvudkontor Pustegränd 1-3, Stockholm
Ideologi(er) Grön
Moderparti Miljöpartiet de gröna
Närstående organisation(er) Grön Ungdom
Webbplats www.gronastudenter.se

Gröna studenter (GS) är Miljöpartiet de grönas studentförbund, bildat 2002, i maj 2005 antaget som officiellt studentförbund.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Gröna studenter bildades våren 2002 och är den nyaste förgreningen av den s.k. gröna rörelsen. Miljöpartiet de grönas kongress 2005 antog den 8 maj Gröna studenter som det officiella studentförbundet för Miljöpartiet.

Politik[redigera | redigera wikitext]

Gröna studenter står bakom Miljöpartiet de grönas politik. De har dock främst ett fokus på student- och utbildningsfrågor och arbetar med att utveckla och fördjupa partiets politik på de områdena. Organisationen har ett idéprogram som behandlar politik för: Det gröna välfärdssamhället; migration och etablering; kvalitet i högre utbildning; sociala trygghetssystem för studenter; en hållbar högskolepolitik; en fungerande bostadspolitik och ett hållbart samhällsbygge.

Organisation[redigera | redigera wikitext]

Gröna studenter är en sidoorganisation till Miljöpartiet de gröna, och medlemmar i Gröna studenter ansluts automatiskt även till Miljöpartiet. Organisationen består även av lokalavdelningar på ett flertal av Sveriges universitetsorter.

Årsmötet[redigera | redigera wikitext]

Varje år hålls årsmötet som är förbundets högsta beslutande organ. Där väljs organisationens förtroendevalda och där fastslås de övergripande styrdokumenten. Till årsmötet har alla medlemmar rätt att närvara samt yttrande- och rösträtt.

Riksstyrelsen[redigera | redigera wikitext]

Gröna studenters verkställande organ, tillika högsta beslutande organ mellan årsmötena, är Riksstyrelsen (RS). Denna grupp har till uppdrag att förvalta Gröna studenter både praktiskt och politiskt. Gröna studenter tillämpar liksom många andra organisationer inom den gröna rörelsen modellen med delat ledarskap och har därför ingen förbundsordförande. RS arbete leds istället av en sammankallande. Fram till 2012 utsågs sammankallande internt i styrelsen. Sedan 2012 väljs varje ledamot i styrelsen till ett specifikt uppdrag av årsmötet.

Fram till Gröna studenters årsmöte i april 2009 kallades styrelsen för Centrala Arbetsgruppen.

Språkrör[redigera | redigera wikitext]

Gröna studenter har två språkrör. De är förbundets ansikte utåt i politiska frågor och väljs av årsmötet. Notera: Till och med 2004 utsågs talesperson/språkrör internt inom styrelsen.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]