Grahamstown

Grahamstown år 2002.

Grahamstown (afrikaans: Grahamstad) är en stad i Östra Kapprovinsen i Sydafrika. Grahamstown är sammanuxen med Rhini i nordost, och dessa två orter hade sammanlagt 67 264 invånare vid folkräkningen 2011.[1]

Grahamstown tillhör kommunen Makana Local Municipality i Cacadudistriktet. Då stadens namn anses starkt kopplat till det tidigare kolonialväldet finns planer på att byta namn. Ett förlag är Rhini, stadens namn på xhosa, men förslaget är omstritt.

Allmänt[redigera | redigera wikitext]

2011 räknades 78,9 % av stadens befolkning som afrikaner, 11,3 % som färgade, 8,4 % av europeisk härkomst, och resterande av övrig härkomkst.[1]

Efter 1994, då apartheid föll, har en omfattande inflyttning skett av folket xhosa från det förra bantustanet Ciskei, som låg cirka tio mil nordost om staden. Trots att vita människor är i klar minoritet är de i klar majoritet i stadens styre. De flesta andra orter i kommunen styrs politiskt av människor med afrikanskt ursprung.

Från Grahamstown är det cirka 13 mil till Port Elizabeth och cirka 18 mil till East London.

Grahamstown är stiftsstad i Anglican Church of Southern Africa, som även har en högskola (Rhodes University) i staden. I Grahamstown finns också en domstol.

Historia[redigera | redigera wikitext]

År 1812, under det fjärde xhosakriget, upprättade den brittiske överstelöjtnanten John Graham sitt högkvarter på platsen där staden nu ligger. Runt där han hade sitt högkvarter växte en stad upp som först kallades Grahams' Town, men som nu heter Grahamstown. När kriget var slut stannade Graham kvar och gifte sig med Johanna Catharina Cloete, en ättling till den förste nybyggaren i Kapkolonin. Paret fick tre döttrar och en son. 1912 restes ett monument vid det träd där han tog beslut om att anlägga staden.

Under det femte xhosakriget, den 22 april 1819, var staden nära att falla när en xhosaöverstepräst, Mgana Nxele, även kallad Makana, anföll staden med tiotusen xhosakrigare. Grahamstown hade vid tillfället endast en liten garnison på trehundrafemtio män. Staden blev undsatt i sista stund av khoisaner under ledning av Jan Boesak. Ettusen xhosa miste livet, och platsen för slaget är numera känd som "Blodets plats". Ett monument över fallna xhosakrigare är rest på platsen. Makana togs till fånga och fängslades på Robben Island. Kommunen där Grahamstown ligger heter i dag Makana.

1820 anlände fyratusen brittiska nybyggare, varav många flyttade in i Grahamstown. 1833 beskrevs Grahamstown så här: ”Två eller tre rika engelska köpmän, men knappast societet i vanlig mening. Offentliga biblioteket är en eländig historia.”

Grahamstown har Sydafrikas äldsta ännu utgivna tidning; Grocott's Mail grundades 1870 av familjen Grocott, som köpte den existerande tidningen Grahamstown Journal som började utges 1831.

Festivaler[redigera | redigera wikitext]

Två stora festivaler hålls årligen i Grahamstown:

  • En konstfestival i juni-juli som lär vara den största konstfestivalen i Sydafrika.
  • En vetenskapsfestival som vanligen hålls i mars eller april. 2009 förväntades 50 000 besökare.

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Källor och referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, tidigare version.
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, tidigare version.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Adrian Frith; Census 2011 Läst 29 september 2013.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]