Grisfest

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

En grisfest är en fest där man äter helstekt gris. Grisfesterna var som populärast på 1970-talet i samband med att charterresor till bland annat Kanarieöarna blev populära.

Den första grisfesten ägde rum i januari 1961 i Santa Brígida, sju mil söder om Las Palmas.[1] Hotellrummen räckte inte till och gästerna klagade på maten.[1] Därför fick krögaren Antonio Del Monte, som hade en liten bodega i samma by, uppgiften att laga mat åt gästerna.[1] Meningen var att han skulle servera grillspett, men krögaren glömde fullständigt bort vad han tagit på sig så dåvarande platschefen Rolf Friberg fick kompensera gästerna med mycket vin och levande musik.[1] Antonio Del Monte hann aldrig stycka grisen och ryktet om grisfesten spred sig.[1] 2001 var han 75 år och anordnade fortfarande grisfester på Gran Canaria.[1]

I filmen Sällskapsresan skildrar Lasse Åberg en charterresa till Kanarieöarna med de för charterresan typiska inslagen, bland annat grisfesten, finns med. I romanen Grisfesten av Leif GW Persson spelar just en grisfest en roll i handlingen. Grisfesten är även ett tidigare namn på Köpingsfesten i Köping. Den har även gått under namn som Köpingsyran och Galtyran.

En grisfest kan även betyda en urspårad fest, där gästerna utan att bry sig utan kastar runt mat och dryck hursomhelst.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c d e f] Här föddes grisfesterna”. Aftonbladet. 10 november 2001. http://www.aftonbladet.se/resa/resmal/europa/spanien/kanarieoarna/article10241477.ab. Läst 14 april 2012.