Lasse Åberg

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För kompositören och domkyrkoorganisten, se Lars Åberg (organist).
Lasse Åberg
Lasse Åberg på Grammisgalan på Cirkus, Stockholm, den 20 februari 2013.
Lasse Åberg på GrammisgalanCirkus, Stockholm, den 20 februari 2013.
Född Lars Gunnar Åberg
5 maj 1940 (73 år)
Hofors, Gävleborgs län, Sverige
Aktiva år 1958-
Maka Inger Åberg
Betydande roller
Trazan Apansson
Stig-Helmer Olsson i Sällskapsresan-filmerna
IMDb

Lars Gunnar "Lasse" Åberg, född 5 maj 1940 i Hofors, är en svensk grafisk designer, konstnär, filmregissör, manusförfattare, musiker och skådespelare. Han är bland annat känd som Trazan Apansson och som regissör/skådespelare i Sällskapsresan med efterföljare.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Åberg föddes i Hofors, men familjen flyttade till Stockholm då han var sex månader gammal och han växte upp i stadsdelen FredhällKungsholmen.[1][2] Mellan 1960 och 1964 gick han på Konstfack.[3] November 1963 syntes han i TV i musikprogrammet Gitarren, där han ackompanjerade sångsolisten Anna Roll på gitarr. I programmet syntes också Ardy Strüwer som gjorde tecknade kommentarer omkring programmets tema – gitarr.[4] Duon Åberg/Strüwer återkom under senare delen av 1960-talet med egna humorserier för TV. De gjorde tillsammans även humorprogram med artisten Lill Lindfors. Under 1970-talet övergick han till film, och förutom de egna produktionerna har han även medverkat i andras filmer.

För många är Åberg främst känd som rollfiguren Stig-Helmer Olsson i filmen Sällskapsresan med uppföljare eller som Trazan Apansson i barnprogram tillsammans med Klasse Möllberg. I rollen som Trazan har han även spelat in skivor tillsammans med bland andra Janne Schaffer i Electric Banana Band, med låttitlar som "Banankontakt av tredje graden". Hans filmer har blivit kassasuccéer och har tillsammans spelat in över 300 miljoner kronor.[5] Han har aldrig gjort några avsiktliga försök att marknadsföra sina filmer internationellt, men trots detta har flera av hans filmer blivit stora publiksuccéer i flera europeiska länder.

Som konstnär har han främst utmärkt sig för sina pastischer med Musse Pigg-tema. Åberg är en stor samlare av föremål med Musse Pigg-anknytning, och är i mångt och mycket något av en Disney-expert. Under hösten 1987 var Åberg programledare för TV-programmet Disneytajm, föregångaren till vad som senare blev Disneydags.

Åberg har formgett 2012 års officiella Vasaloppsaffisch. Han har vidare formgivit det tyg som finns på sätena i tunnelbanevagnarna i Stockholm.

Han driver Åbergs Museum i en ladugård vid Väppeby gård i Bålsta. Han bor själv i området Fånäs, som ligger en dryg kilometer därifrån.

Utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

1981 fick Lasse Åberg motta Ingmar Bergman-priset, för filmen Sällskapsresan. 1992 belönades Lasse Åberg med en Guldbaggen som bästa manliga skådespelare, för rollen i Den ofrivillige golfaren. Han vann 2012 Albert Engström-priset och mottog detta på Engström-dagen i Grisslehamn 14 juli det året. Prissumman på 10 000 kronor ackompanjerades även av en flaska med innehåll av Norrtelje Brenneri.

Filmografi (skådespelare)[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Hemmets Journal (inloggning krävs)
  2. ^ Sveriges mest kända ensamvarg spelar Stig-Helmer igen, Fönstret nr 1 2011
  3. ^ Proartist - Lasse Åberg
  4. ^ "Gitarren". Oppetarkiv.se. Läst 14 december 2013.
  5. ^ Söderström, Martin (2005-08-05): 3 "Mångmiljonär - på att vara tönt". Aftonbladet.se. Läst 14 december 2013.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]