Lasse Åberg

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Uppslagsordet ”Lars Åberg” leder hit. För andra betydelser, se Lars Åberg (olika betydelser).
Lasse Åberg
Lasse Åberg på GrammisgalanCirkus, Stockholm, den 20 februari 2013.
Född Lars Gunnar Åberg
5 maj 1940 (74 år)
Hofors, Gävleborgs län, Sverige
Nationalitet Svensk
Yrke/uppdrag Grafisk designer, konstnär, filmregissör, manusförfattare, musiker, skådespelare
År som aktiv 1958-
Maka Inger Åberg
Barn 2

Lars Gunnar "Lasse" Åberg, född 5 maj 1940 i Hofors, är en svensk grafisk designer, konstnär, filmregissör, manusförfattare, musiker och skådespelare. Han är bland annat känd som Trazan Apansson och som regissör/skådespelare i Sällskapsresan med efterföljare.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Åberg föddes i Hofors, men familjen flyttade till Stockholm då han var sex månader gammal och han växte upp i stadsdelen FredhällKungsholmen.[1][2] Mellan 1960 och 1964 gick han på Konstfack.[3] November 1963 syntes han i TV i musikprogrammet Gitarren, där han ackompanjerade sångsolisten Anna Roll på gitarr. I programmet syntes också Ardy Strüwer som gjorde tecknade kommentarer omkring programmets tema – gitarr.[4] Duon Åberg/Strüwer återkom under senare delen av 1960-talet med egna humorserier för TV. De gjorde tillsammans även humorprogram med artisten Lill Lindfors. Under 1970-talet övergick han till film, och förutom de egna produktionerna har han även medverkat i andras filmer.

För många är Åberg främst känd som rollfiguren Stig-Helmer Olsson i filmen Sällskapsresan med uppföljare eller som Trazan Apansson i barnprogram tillsammans med Klasse Möllberg. I rollen som Trazan har han även spelat in skivor tillsammans med bland andra Janne Schaffer i Electric Banana Band, med låttitlar som "Banankontakt av tredje graden". Hans filmer har blivit kassasuccéer och har tillsammans spelat in över 300 miljoner kronor.[5] Han har aldrig gjort några avsiktliga försök att marknadsföra sina filmer internationellt, men trots detta har flera av hans filmer blivit stora publiksuccéer i flera europeiska länder.

Som konstnär har han främst utmärkt sig för sina pastischer med Musse Pigg-tema. Åberg är en stor samlare av föremål med Musse Pigg-anknytning, och är i mångt och mycket något av en Disney-expert. Under hösten 1987 var Åberg programledare för TV-programmet Disneytajm, föregångaren till vad som senare blev Disneydags.

Åberg har formgivit 2012 års officiella Vasaloppsaffisch. Han har vidare formgivit det tyg som finns på sätena i tunnelbanevagnarna i Stockholm.

Han driver Åbergs Museum i en ladugård vid Väppeby gård i Bålsta. Han bor själv i området Fånäs, som ligger en dryg kilometer därifrån.

Utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

1981 fick Lasse Åberg motta Ingmar Bergman-priset, för filmen Sällskapsresan. 1992 belönades Lasse Åberg med en Guldbaggen som bästa manliga skådespelare, för rollen i Den ofrivillige golfaren. Han vann 2012 Albert Engström-priset och mottog detta på Engström-dagen i Grisslehamn 14 juli det året. Prissumman på 10 000 kronor ackompanjerades även av en flaska med innehåll av Norrtelje Brenneri.

Filmografi (skådespelare)[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Hemmets Journal (inloggning krävs)
  2. ^ Sveriges mest kända ensamvarg spelar Stig-Helmer igen”. Fönstret (1). 2011. http://www.fonstret.se/arkivet/2011-1/intervjun.html. 
  3. ^ ”Lasse Åberg”. Proartist.se. http://www.proartist.se/artister/lasseaberg/index.shtml. 
  4. ^ ”Gitarren”. Oppetarkiv.se. http://www.oppetarkiv.se/video/1582711/gitarren. Läst 14 december 2013. 
  5. ^ Söderström, Martin (2005-08-05). ”Mångmiljonär - på att vara tönt”. Aftonbladet. http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/film/article10640971.ab. Läst 14 december 2013. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]