Gropbakkengen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Gropbakkengen (nordsamiska: Ruovdenjunovta, som betyder Järnnäsplatån) är ett kulturminnesområde och en boplats i Karlebotn i Nesseby kommun i norra Norge, där 89 husgrunder upptäckts.

Gropnakkengens boplats ligger på en smal strandterrass 22–35 meter ovanför dagens havsnivå. Den var bebodd under tidsperioden 4 000–3 000 år före Kristus och hade vid sin registrering 1935 de första kända husgrunderna från stenåldern, som hade upptäckts i norra Skandinavien. Där finns sammanlagt 89 husgrunder. Husen har nedgrävda golv och en centralt placerad, stenavgränsad eldstad, och var mellan 15 och 30 kvadratmeter stora med varierande grundplan.

Det finns också tre gravrösen, vilka är äldre än spåren efter bosättningar, samt fynd som visar att det slipats stenredskap på platsen. Fynden är knivar, spjutspetsar, pilspetsar och fiskredskap.

Tentativt världsarv[redigera | redigera wikitext]

Sametinget i Norge föreslog 2012 att den norska regeringen skulle ta upp Várjjat siidaNorges tentativa lista för Unesco-märkta världsarv. Detta nya världsarv skulle bestå av Golleárri och tre andra för samisk kultur viktiga områden i Varanger:

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]