Varanger samiske museum

Varanger samiske museum
Vinterkängor av brunt och vitt benskinn av ren, gjorda år 2000 av Gunhild B. Sara Buljo i Kautokeino.
Information
Typ av museumKulturhistoriskt museum, samiskt museum
PlatsVarangerbotn, Finnmark fylke, Norge
Etablerat1983
Webbplats
www.varjjat.org

Varanger samiske museum, på nordsamiska Várjjat Sámi Musea, är ett samiskt museum i Varangerbotn i Nesseby kommun i Øst-Finnmark i Norge.

Varanger samiske museum dokumenterar och förmedlar den sjösamiska kulturhistorien i Varanger, samisk förhistoria och samisk samtid. Museet bildades 1983 och har sedan 2012 varit en del av Tana og Varanger museumssiida.

Museets huvudbyggnad uppfördes 1994 och är byggd efter traditionellt samiskt byggsätt och gjord i samklang med omliggande landskap. Huvudbyggnaden innehåller basutställningen Sjøsamene och barnrummet Stállobiedju (Stallos hälsning), samt tillfälliga utställningar av olika slag. I museet finns också kafé, museibutik och turistinformation, samt ett område utomhus med bland annat fågelskådarhydda och lekplats. Museet fungerar också som lokalt kulturhus i Varangerbotn.

Museet förvaltar också Mortensnes kulturminneområde (nordsamiska: Ceavccageađge) på norra sidan av Varangerfjorden, omkring 20 kilometer från Varangerbotn. Detta som omfattar en kulturstig med samiska husgrunder, gravar och offerplatser samt en informationsbyggnad. Området har varit bebyggt under 10.000 år.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]