Guckusko

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Guckusko
Cleaned-Cypripedium calceolus guckusko.jpg
Systematik
DomänEukaryoter
Eukaryota
RikeVäxter
Plantae
DivisionFröväxter
Spermatophyta
UnderdivisionGömfröväxter
Angiospermae
KlassEnhjärtbladiga växter
Monocotyledonae
OrdningSparrisordningen
Asparagales
FamiljOrkidéer
Orchidaceae
UnderfamiljOrchidoideae
TribusOrchideae
UndertribusOrchidinae
SläkteGuckuskor
Cypripedium
ArtGuckusko
C. calceolus
Vetenskapligt namn
§ Cypripedium calceolus
AuktorLinné, 1753
Hitta fler artiklar om växter med

Guckuskon (Cypripedium calceolus) är en orkidé som växer vilt i Sverige. Den är mycket olik de andra svenska orkidéerna. Till skillnad från alla övriga släkten har den två fertila ståndarknappar av obetydlig storlek, nämligen de två, som står på ömse sidor om könspelarens bas. Den mittersta och största ståndaren är däremot steril, ett så kallat staminodium, och känns hos denna art igen på sin tunglika form och små mörkröda fläckar.

Guckusko, Jämtland juni 2004

En annan egendomlighet är den blåsformiga, ihåliga läppen (hos denna art av ljusgul färg och fast, vaxlik konsistens). Denna läpp är under blomningen riktad framåt och genom en så stark bakåtböjning av blomskaftet att blomman stjälper över. Framför staminodiets rödfläckiga skiva finns den öppning som leder in till läppens ihålighet. En insekt som kryper ned denna väg, passerar över det stora, skivlika märket (här bildat av 3 märkesflikar) och detta blir då pollinerat, om insekten medfört något pollen utifrån. I läppens botten finner insekten korta, saftfyllda hår, som den suger och slickar på. Men genom läppens form hindras insekten att komma upp igen till mynningen, genom vilken den kommit in. Förr eller senare upptäcker dock det fångna djuret två små dagöppningar invid läppens fästpunkt. Dit beger sig fången. Men endast småbin lyckas tränga sig ut genom dessa små öppningar, medan större insekter förblir instängda och dör inne i läppen. De två fertila ståndarknapparna sitter just i vägen vid var sin av dessa små sidoutgångar och när insekten tränger sig ut, blir den därför behäftad med pollen, som är av vanlig beskaffenhet och består av fria pollenkorn. Blommans läpp är alltså en fälla som är avsedd att dels hålla kvar insekten en lång stund i beröring med märket, dels i befrielsestunden helt oförmärkt låta den få med sig lite pollen i pälsen. Bakom läppen ses ett kalkblad med två uddar, alltså två sammanvuxna blad.

Guckuskon är genom sin stora och säregna blomma en av de märkligaste i Sveriges flora. Den förekommer som en sällsynthet här och där i flera av de mellersta landskapen upp genom Norrland. Dess växtplatser är hasseldungar och andra skuggrika lövskogar. Även i Norge och Finland är den spridd upp till polcirkeln. Vanligen blommar den före midsommar. Den finns i hela Europa ned till Alperna och Pyrenéerna. Den är till skillnad från flera andra av Sveriges orkidéer lätt att odla.

Guckuskor, de i Sverige vilt förekommande varianterna av gulgröna och rödbruna kalkblad

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]