Väska

Från Wikipedia
Hård resväska
Läderväska från 1800-talet
Birkinväskan av Hermès är en klassisk handväska.
Mjuk resväska eller bag
Axelväska av tuggummipaket

En väska är en bärbar behållare skapad för att underlätta förflyttning av olika typer av objekt. Ofta är väskor konstruerade för att bäras av en person, men det finns även väskor som sätts fast på fordon eller bärdjur, som sadelväskan.

Historik[redigera | redigera wikitext]

En ursprunglig form av väska är pungen, det vill säga en påse som kan snöras åt upptill och hängas i ett bälte eller dylikt. En annan ursprunglig form är den större kappsäcken och ytterligare ett är schatullet, det vill säga ett skrin som ibland innehåller en inredning för specifika objekt. Historiskt använde kvinnor en så kallad kjolsäck, en påse som sytts fast i ett band vilket fästes runt midjan och doldes under kjolen. De kroppsnära svepande kjolarna som blev moderna efter franska revolutionen kunde inte dölja kjolsäcken varför den nya "väskan", ridikylen som kunde hänga i ett band över armen, blev populär.

Ordet väska kommer från det medeltidslågtyska weske, i sin tur från wät-sak, det vill säga en kappsäck för våt klädnad.[1] Ett äldre svenskt ord för väska är taske eller taska, som är besläktat med tyskans tasche och italienskans tasca, som betyder ficka.[2]

Olika typer[redigera | redigera wikitext]

Resväska[redigera | redigera wikitext]

En typ av väska som används för att frakta saker under resor. Det finns hårda och mjuka resväskor, och vissa har hjul.

Mjuka resväskor tillverkas av läder eller plastimitation av läder eller tyg. Fördelen med mjuka väskor är att väskans form kan anpassa sig efter innehållet. Nackdelen med mjuka väskor är att de inte ger ett bra skydd åt ömtåliga föremål och om det finns spetsiga eller vassa saker i väskan kan väskan gå sönder. En mjuk resväska kan även kallas bag.

Hårda resväskor skyddar känsliga föremål väldigt bra och väskan i sig blir mer tålig. De tar dock upp lika stort utrymme oavsett vad som förvaras i dem.

Kabinväska är en speciell sorts resväska anpassad för kunna användas som handbagage, som man kan ha med sig vid exempelvis tågresor eller flygresor. Det finns internationella bestämmelser om hur stor en kabinväska får vara vid flygresor.

Handväska[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Handväska

En mindre, till medelstor väska, lagom i storlek för att kunna bäras i handen avsedd för mindre personliga föremål som plånbok, näsdukar, smink, mobiltelefon, nycklar etc. Handväskor är ofta en modeaccessoar och används huvudsakligen av kvinnor, även om liknande väskor för herrar förekommer. En mycket liten variant är den så kallade handledsväskan. Portfölj är en sorts handväska som i stor utsträckning använts av män.

Axelväska[redigera | redigera wikitext]

Axelväska eller axelremsväska är en väska avsedd att bäras på ena axel med hjälp av en bärrem, en så kallad axelrem. Axelväskor förekommer i en mängd olika material och kan även ha handtag. Ett relativt vanligt sätt att bära axelväska, men framför allt så kallad becknarväska, är över ena axeln och huvudet och med själva väskan under armen.

Ryggsäck[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Ryggsäck

Väska konstruerad för att bäras på ryggen. Ursprungliga former av ryggsäckar är ränsel och kont.

Sminkväska eller necessär[redigera | redigera wikitext]

En väska anpassad för smink och toalettartiklar, se necessär

Magväska[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Bältesväska

En liten väska som bärs runt magen.

Väskor för apparatur[redigera | redigera wikitext]

Det finns en mängd väskor anpassade för olika sorters teknisk apparatur, konstruerade för att lättare kunna förflytta dem samtidigt som de skyddar apparaturen, exempelvis för kameror och kikare. En laptopväska eller datorväska är en väska som används att bära laptopen och medföljande tillbehör.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Elof Hellquist (1922) Väska, Svensk etymologisk ordbok, sid:1177
  2. ^ Elof Hellquist (1922) Taska, Svensk etymologisk ordbok, sid:956

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]