Guldåldern (målning av Cranach)

Från Wikipedia
Guldåldern
KonstnärLucas Cranach den äldre
Basfakta
Tillkomstårefter 1534
Typolja på träpannå
Mått (h×b)75 × 103,5 cm 
PlatsNasjonalmuseet, Oslo

Guldåldern (tyska: Das Goldene Zeitalter) är två oljemålningar av den tyske renässanskonstnären Lucas Cranach den äldre. Den första målades omkring 1530 och ingår i samlingarna på Alte Pinakothek i München och den andra utfördes efter 1534 och ingår sedan 1899 i Nasjonalmuseet samlingar i Oslo.

Nasjonalmuseets målning visar sex nakna, unga par som dansar, badar, äter och njuter i en paradisisk trädgård med fruktträd, vinrankor och djur. Slottet i bakgrunden bortom muren är troligen Hartenfels vars ägare var av Huset Wettins ernestinska gren och en av Cranachs beställare.

Uttrycket guldåldern förekommer hos antika författare som Hesiodos (i Verk och dagar) och Ovidius och avser människosläktets första och lyckligaste tid, då fred och harmoni rådde och människor och djur levde tillsammans i en sorglös idealvärld. Den följdes av bistrare tidsåldrar: silver-, brons- och slutligen järnåldern som var den rådande och olyckligaste. Cranach målade även Silveråldern där stridande primitiva människor män skildras.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]